Ook Nederlandse en Duitse Ryanair-piloten staken vrijdag

©EPA

Ryanair zal daardoor meer dan een zesde van zijn 2.400 vluchten op vrijdag moeten annuleren.

Zowel de Duitse als de Nederlandse vakbonden bij Ryanair sloten zich woensdagavond aan bij hun collega's in Belgiƫ, Zweden en Ierland die eerder al hadden besloten vrijdag het werk neer te leggen.

De Nederlandse vakbonden hadden nog niet besloten om te gaan staken, maar reageerden kwaad op de beslissing van de Ryanair-directie om alvast preventief naar de rechter te stappen om een eventuele staking te laten verbieden. Die rechtszaak dient donderdag. Uit boosheid besloot de Nederlandse pilotenvakbond VNV vrijdag mee te staken met hun Belgische, Zweedse en Ierse collega's. De Duitse personeelsleden van Ryanair besloten woensdagmiddag precies hetzelfde.

Schadevergoeding

Ryanair besloot eerder deze week al om 146 vluchten die voor vrijdag gepland waren te annuleren, waarvan 108 in ons land: 26 op Brussels Airport en 82 op Charleroi. Daar komen nu in ieder geval nog 250 annuleringen van Duitse vluchten bij. Daardoor gaat ongeveer 1 op de 6 van de 2.400 vluchten die Ryanair oorspronkelijk had voorzien niet door.

Naast de annuleringen is het niet uitgesloten dat er vrijdag nog een hoop vluchten op het laatste moment niet doorgaan. Dat was ook zo op 25 en 26 juli toen de Belgische en Ierse Ryanair-vakbonden staakten. Toen stonden uiteindelijk alleen al in Charleroi en Zaventem zo'n 23.000 mensen tevergeefs op hun Ryanair-vlucht te wachten.

De lagekostenmaatschappij liet gedupeerde reizigers inmiddels weten dat ze niet moeten rekenen op de schadevergoedingen waar ze volgens Europese regels recht op hebben. Luchtvaartadvocaten maken zich op voor een stevig juridisch gevecht.

De vakbonden eisen betere werkomstandigheden en aanpassingen in hun variabel loon. De relatie werd verder vertroebeld door de confrontatie-strategie die de Ryanair-directie voert. Zo dreigt het hoofdkantoor om de basis van een aantal vliegtuigen te verplaatsen van Ierland naar Polen, waardoor zo'n 300 Ierse jobs op het spel staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect