Op het ‘slechtste moment' van de dag

Het Kuifje-toestel van Brussels Airlines ©BELGA

De panne bij Belgocontrol, waardoor momenteel geen vliegtuigverkeer mogelijk is boven België, valt op het drukste, en dus het ‘slechtste moment’ van de dag, zegt Geert Sciot, de woordvoerder van Brussels Airlines.

Rond 10 en 11 uur vertrekken alle langeafstandsvluchten. Het hele ‘hub and spoke’-systeem, waarbij passagiers van andere, veelal kleinere luchthavens naar een zogenaamde ‘hub’ komen, is daarop afgestemd. Die trafiek past als een raderwerk in elkaar en is nu verstoord, om niet te zeggen onmogelijk. ‘We zitten ermiddenin’, merkt Sciot op.

Momenteel staan zeker 20 tot 30 vliegtuigen aan de grond op Brussels Airport, maar de luchthaven van Zaventem is ook onbereikbaar voor aanvliegend verkeer. Tal van vluchten zijn omgeleid of geannuleerd. Precieze cijfers zijn daarover nog niet.

Voor de Belgische luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen is de sluiting van het luchtruim een ramp. ‘Hopelijk wordt dit snel opgelost’, verzucht Sciot.

Over de concrete impact van de panne op Brussels Airlines kan hij nog niets zeggen. Het is ook nog niet duidelijk of passagiers die een vlucht hebben gemist, aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding. ‘Dat zijn beslissingen die we nog moeten nemen. Enerzijds zijn er de regeltjes die we moeten volgen, maar ook een commerciële geste speelt mee. Brussels Airlines is op dat vlak veel genereuzer dan andere maatschappijen’, aldus Sciot.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud