Opnieuw tijdelijke erkenning voor Aviapartner en Swissport

Swissport and Aviapartner krijgen opnieuw een tijdelijke erkenning van de federale overheid. ©BELGA

In tegenstelling tot hun Spaanse concurrent Acciona zien de bagageafhandelaars Aviapartner en Swissport hun federale erkenning opnieuw enkel met een jaar verlengd.

Dat staat te lezen op de website van de FOD Mobiliteit.

Aviapartner en Swissport hadden tot 31 januari een tijdelijke erkenning om passagiersvluchten op Zaventem af te handelen. Om een nieuwe erkenning te krijgen van de federale overheid, moesten de twee grote 'ground handlers' op Zaventem aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten Swissport en Aviapartner kunnen aantonen dat ze drie maanden kunnen voortwerken als ze zonder inkomsten zouden vallen.

23
Aviapartner
Aviapartner Belgium heeft al voor 23 miljoen euro overgedragen verliezen opgestapeld.

Maar beide bedrijven zitten in een benarde financiële situatie. Swissport Belgium verloor de voorbije jaren elk jaar 7 miljoen euro aan een verlieslatend contract met Brussels Airlines. Aviapartner Belgium heeft al voor 23 miljoen euro overgedragen verliezen opgestapeld. Beide bedrijven kampen met een negatief eigen vermogen en hebben hun jaarrekening van 2016 nog altijd niet ingediend.

Beroep

Swissport en Aviapartner vreesden zonder erkenning in de illegaliteit te belanden op Zaventem, hoewel Swissport daar onlangs nog een levensbelangrijk contract van Brussels Airlines won. 

Net op tijd heeft het Directoraat-generaal Luchtvaart van de FOD Mobiliteit de erkenning van beide bedrijven nu voor de derde keer op rij met een jaar verlengd is. Aviapartner tekende een tijd geleden bij de Raad van State nog beroep aan tegen die voorlopige erkenning. 

Acciona

Beide afhandelaars hekelen dat ze zowel een erkenning van de FOD Mobiliteit als een 'licentie' van Brussels Airport nodig hebben om in Zaventem actief te zijn. 

Ten vroegste in februari beslist Brussels Airport welke twee bagageafhandelaars een nieuwe licentie binnenhalen. Bij gebrek aan kandidaten is de kans groot dat Swissport en Aviapartner opnieuw een zevenjarige licentie zullen binnenhalen.

Maar de kans is klein dat het zwakke Acciona een licentie op Zaventem binnenhaalt. Het Spaanse concern, dat vooral in de bouw actief is, verloor onlangs een belangrijk contract op de luchthaven van Frankfurt. Op twee andere bekende luchthavens, Düsseldorf en Palma de Mallorca, likt het zijn wonden na het faillissement van zijn belangrijkste klant, Air Berlin.

Nochtans zijn heel wat luchtvaartmaatschappijen vragende partij voor een nieuwe speler. Er leeft in Zaventem heel wat frustratie over de sociale acties die Swissport en Aviapartner regelmatig lamleggen. Vorige vrijdag brak bij Aviapartner nog een spontane staking uit tegen de slechte werkomstandigheden van het personeel. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud