Advertentie

Orderstroom vliegtuigmotoren houdt Safran op koers

Een fabriek van Snecma, de motorenbouwer van Safran, in Moissy-Cramayel. ©AFP

Safran, dat samen met GE de meest verkochte vliegtuigmotor bouwt, heeft een sterk kwartaal achter de rug en bevestigt zijn vooruitzichten voor het hele jaar. In ons land zorgt de groep voor bijna 1.500 jobs.

De omzet over het derde kwartaal steeg met 6,8 procent tot 3,59 miljard euro, zo meldde de Franse groep. Dat is vooral te danken aan de niet aflatende stijgende verkoop van motoren voor commerciële vliegtuigen. De ontvangsten in de defensietak gingen er op achteruit omdat de overheden, inclusief de Franse, zuiniger worden met bestellingen. Bovendien betalen ze hun facturen steeds later, zo klaagt Safran in een persmededeling.

Safran bouwt al jaren samen met General Electric de CFM56, de meest succesvolle vliegtuigmotor ooit omdat hij zowel bij Airbus- als bij Boeing-klanten de voorkeur geniet. En hij bovendien het meest verkochte type van elk van die constructeurs aandrijft, met name de A320 en de B737. De joint-venture CFM International werkt nu aan de ontwikkeling van de Leap, de nieuwste generatie, die zowel aan de A320neo als de B737 MAX zal hangen.

Einde september beschikte Safran over een orderboekje van meer dan 7.700 motoren, goed voor een productie van vier jaar tegen het huidige productieritme, aldus voorzitter en CEO Jean-Paul Herteman. Na negen maanden boekte de groep een omzet van 10,8 miljard (+5,2%) en daarmee kunnen de prognoses van een stijging van de ontvangsten op jaarbasis met 5,6 procent bevestigd worden. De courante winst zou met 15 procent toenemen.

Tenminste als de wisselkoers met de dollar geen gekke dingen doet. Bovenstaande prognoses zijn gebaseerd op 1,26 dollar voor een euro. Safran krijgt, zoals alle bedrijven in de luchtvaartindustrie, het gros van zijn ontvangsten in dollar, terwijl het merendeel van de kosten in - tot voor kort dure - euro gerekend worden.

België

Safran - dat toen nog Snecma heette - kocht einde vorige eeuw de motorendivisie van Sabena over, het huidige Snecma Services dat motoren reviseert. Het bedrijf in Zaventem haalde in 2013 een omzet van 85 miljoen met 220 voltijds equivalenten. In Techspace Aero nabij Luik heeft Safran een meerderheidsbelang. Die onderneming, die onderdelen voor motoren bouwt en ontwerpt, haalt met 1.270 vte's een omzet van 507 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud