Parket vraagt verjaring fiscale fraude Sabena

Pierre Godfroid bij de pleidooien in september 2011 ©Photo News

Het openbaar ministerie heeft de verjaring van de feiten gevorderd in het luik fiscale fraude van het Sabena-dossier. Nadat het daar jarenlang onderzoek naar verrichtte. Als de rechter daarop ingaat - en die kans is zeer reëel - riskeert onder meer ex-CEO Pierre Godfroid (80) geen vervolging meer. Tenminste voor dat luik.

Verschillende voormalige kaderleden van de ter ziele gegane luchtvaartmaatschappij worden verdacht van fiscale fraude. Het parket-generaal vorderde woensdag voor de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) de verjaring van de feiten. De verdediging sloot zich bij die argumentatie aan, de pleidooien duren nog tot 18 juni.

Een honderdtal voormalige werknemers van Sabena, burgerlijke partij in de zaak, had eerder gepleit om 25 ex-kaderleden voor de correctionele rechtbank te brengen. De curatele vroeg om meer dan 35 ex-kaderleden naar correctionele door te verwijzen.

In november 2011 had de raadkamer de verdachten wegens fiscale fraude doorgestuurd naar correctionele. Het gaat om vermeende fraude bij het bedrijf Sabbel, een offshore filiaal van Sabena. Naar dit filiaal zouden miljoenen euro's zijn gestort, waarmee leden van het directiecomité in het zwart zouden zijn betaald.

In november 2011 had de raadkamer van Brussel beslist om vier voormalige directieleden van de luchtvaartmaatschappij door te verwijzen naar de strafrechter wegens fraude. Het ging om de twee laatste secretarissen-generaal Jan Ghyssaert en Patrick du Bois, om Gery Daeninck, de tweede man en operationeel directeur in de eerste helft van de jaren 90 én om Pierre Godfroid, CEO van einde 1990 tot begin 1996.

Naast de beschuldiging van fiscale fraude, werden een aantal verdachten ook aangeklaagd wegens schriftvervalsing en witwaspraktijken, daarvoor heeft het openbare ministerie geen verjaring gevraagd. Overigens is met deze zaak de juridische erfenis van Sabena verre van afgehandeld.

In Zwitserland heeft de curatele nog verschillende zaken lopen tegen het voormalige Swissair, in ons land heeft de staat een cassatieverzoek ingediend tegen een uitspraak van het hof van beroep inzake een schadevordering tegen Zwitsers. Tegen Airbus heeft de curator ook een vordering ingediend en dan lopen er nog zaken tegen Sobelair-piloten en van Sobelair-piloten tegen de curator.

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud