Personeel Ryanair plant 'grootste staking ooit'

In augustus legden de piloten van Ryanair het werk neer ©Photo News

Het cabinepersoneel van Ryanair in België, Italië, Portugal en Italië wil de laatste week van september opnieuw het werk neerleggen.

Het lijkt er sterk op dat de stewards en stewardessen van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair    in de laatste week van september in verschillende landen opnieuw het werk neerleggen. Dat hebben vakbonden uit België, Portugal, Spanje en Italië aangekondigd op een overleg in Rome waar ze impact evalueerden van de acties die afgelopen zomer plaatsvonden. Op de vergadering waren ook twee pilotenbonden aanwezig.

De precieze datum wordt volgende donderdag gecommuniceerd op een nieuwe vakbondsvergadering. Momenteel ligt een staking van twee dagen op tafel.

'Grootste ooit'

'Alleen als de op 20 september geplande aandeelhoudersvergadering bij Ryanair gunstig zou verlopen, kan de staking nog worden afgeblazen', zeggen de bonden.  'Maar als de aandeelhouders de noodzakelijke veranderingen niet willen doorvoeren, dan zullen we geen andere keuze hebben dan te reageren met de grootste staking die het bedrijf ooit heeft gekend.'

Die aandeelhoudersvergadering is volgens de bonden een gelegenheid om Ryanair op de goede weg te zetten en het klaar te stomen voor een duurzaam model aangepast aan het Europa van de 21ste eeuw.

Eind juli werd Ryanair in die vier landen al met een staking van het cabinepersoneel geconfronteerd. Nu zou mogelijk ook Nederland deelnemen.   Na de acties van het cabinepersoneel volgde ook een actie van de piloten in België, Zweden, Ierland, Duitsland en Nederland. Daarbij werden 55.000 passagiers getroffen.

De bonden en de pilotenorganisaties vragen in de verschillende landen de toepassing van de nationale arbeidswetgeving en niet alleen die van de Ierse. Ze willen ook ontvangen worden door de Europese Commissie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect