Advertentie

Personeel zet toekomst Alitalia op de helling

De toekomst van het Italiaanse Alitalia is onzeker. ©AFP

De werknemers van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia hebben maandag een 'laatste' reddingsplan verworpen. Een liquidatie dreigt, klinkt het bij de Italiaanse overheid.

Het personeel van Alitalia heeft maandag een herstructureringsplan verworpen waarbij 1.600 banen zouden worden geschrapt. Daarnaast was in het plan een loonreductie van 8 procent voorgesteld. Zowat 90 procent van de 12.500 personeelsleden namen deel aan de consultaties over het plan. Ruim 70 procent stemde tegen, luidt het bij de vakbond USB.

Het herstructureringsplan kwam tot stand na onderhandelingen tussen het management en de vakbonden. De voorgestelde maatregelen waren een voorwaarde om een nieuwe financieringsronde van zowat 2 miljard euro op gang te krijgen. Daarin werd ook in een fonds van 900 miljoen euro voorzien om de grote liquiditeitstekorten te verlichten. 

Laatste kans

7,4 miljard euro
Het geschatte totale kostenplaatje van alle reddingsplannen voor Alitalia.

Het is niet de eerste keer dat Alitalia in de problemen zit. Al sinds 2002 is het Italiaanse vlaggenschip verlieslatend en het stond de afgelopen tien jaar al drie keer aan de rand van de afgrond. De Italiaanse bank Mediobanca berekende dat de inspanningen om het Italiaanse bedrijf overeind te houden de Italiaanse belastingbetaler over de periode van 1974 tot 2014 al zeker 7,4 miljard hebben gekost. 

De Italiaanse minister van Economische Ontwikkeling liet dan ook weten dat een 'nee' tegen het reddingsplan zo goed als zeker een liquidatie van het bedrijf betekent.  De regering, die de afgelopen weken als onderhandelaar optrad, ziet een nieuwe steunronde niet zitten. Van een nieuwe nationalisering, die de belastingbetaler opnieuw 1 miljard euro zou kosten, komt naar verluidt niets in huis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud