Piloten Brussels Airlines staken mogelijk maandag al

©BELGA

De piloten van Brussels Airlines leggen maandagochtend mogelijk al het werk neer. Dat bevestigt Paul Buekenhout van LBC-NVK zondag. De piloten vinden dat de directie van de luchtvaartmaatschappij de afspraken over een herstructurering heeft geschonden.

Een algemene staking wordt het zeker niet, zegt Buekenhout. 'Maar het is wel mogelijk dat een aantal piloten niet vertrekt. Wij kunnen dat niet verhinderen.' 

Welke hinder er verwacht wordt voor de reizigers, is niet duidelijk. 'Dat is koffiedik kijken en afwachten tot morgenvroeg', zegt de vakbondsman. Nog volgens Buekenhout gaan de piloten maandag hun collega's informeren over de stand van zaken na de verzoeningsvergadering van donderdag. 

'Wij zijn verrast. Wij dachten dat wij goed nieuws hadden voor de piloten', zei Geert Sciot, de woordvoerder van Brussels Airlines, zondag in een reactie. 'Wij zullen proberen onze dienstverlening zo goed mogelijk uit te voeren.'

Dode letter

Volgens de vakbonden bij Brussels Airlines blijft het herstructureringsplan 'Beyond 2012-2013' dode letter. Dat plan moest de luchtvaartmaatschappij weer rendabel maken.

De directie zou de collectieve arbeidsovereenkomsten ook niet naleven. Het conflict draait vooral om de vakantieregeling en de tijdelijke contracten voor piloten ouder dan 58 jaar. Bovendien storen de vakbonden zich ook aan de 'arrogantie' van de top van Brussels Airlines.

De piloten hadden vrijdag al een stakingsaanzegging ingediend. 

Verzoening

Het sociaal conflict suddert al enkele weken. Een verzoeningsvergadering met een sociaal bemiddelaar leverde vrijdag niets op. 'Wat ons vooral stoort, is dat de directie gemaakte afspraken keer op keer breekt', zei vakbondssecretaris Thierry Vuchelen (ACLVB) aan De TIJD.

De directie benadrukt dat ze altijd de afspraken heeft gerespecteerd en dat ook zal blijven doen. 'Dankzij de inspanningen van al onze personeelsleden in het kader van 'Beyond 2012-2013', hebben we onze competitiviteit kunnen verhogen met een positief effect op onze commerciƫle resultaten', zegt het management.

Brussels Airlines maakte vorig jaar 60,7 miljoen euro verlies. Dit jaar zou het verlies rond 14 miljoen euro uitkomen, is bij de bonden te horen, maar de directie bevestigt dat niet. Het doel om volgend jaar weer rendabel zijn, zou haalbaar blijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud