Advertentie

Piloten waarschuwen voor limieten lowcost

Een piloot van NAS bij de lancering van de eerste lowcostvlucht naar de VS ©Bloomberg

Budgetvliegers als Norwegian Air Shuttle (NAS) creëeren geen nieuw 'businessmodel' maar een 'uitbuitingsmodel', waarschuwt de Europese pilotenvereniging ECA. Ze vraagt de overheden paal en perk te stellen aan die activiteiten.

Als de Europese politici niet snel maatregelen nemen, dreigt de luchtvaartsector ten prooi te vallen aan een 'race to the bottom'. Daar waarschuwen de piloten en hun belangenverenigingen vrijdag voor.

De Scandinavische maatschappij Norwegian startte eind vorig jaar als eerste met het vliegen onder een goedkope, buitenlandse vlag - naar het voorbeeld van de gangbare praktijk in de scheepvaart - en de piloten vrezen dat andere maatschappijen op dezelfde kar zullen springen.

Op een persconferentie in Brussel kreeg Norwegian er vrijdag stevig van langs van afgevaardigden van de European Cockpit Association, de Europese Transportarbeiders Federatie (ETF) en het sociaal overlegcomité voor de burgerluchtvaart. Ze beschuldigen de maatschappij ervan een schimmige constructie te hebben opgezet om "te parasiteren op het Europees sociaal systeem", maar er geen bijdragen aan te leveren.

Volgens de pilotenverenigingen werkt Norwegian met Europese piloten die (tijdelijke) contracten naar Singaporees model moeten tekenen en hun officiële basis in Bangkok hebben. Om met Thais boordpersoneel te kunnen werken, liet Norwegian zijn vliegtuigen in Ierland registreren. "Dit is geen businessmodel, maar een uitbuitingsmodel", zegt François Ballestero van de ETF.

Er wordt gewaarschuwd voor massaal banenverlies in Europa, verslechterende arbeidsomstandigheden, sociale dumping en oneerlijke concurrentie als andere luchtvaartmaatschappijen het voorbeeld van Norwegian volgen op hun intercontinentale verbindingen.

Lufthansa kondigde eerder deze week aan dat het volgend jaar met een lagekostenmaatschappij wil starten die vluchten vanuit Duitsland maar ook België zal uitvoeren naar verre bestemmingen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud