Advertentie

Problemen bij Skeyes: luchtruim opnieuw enkele uren dicht

De toren van Skeyes aan de luchthaven van Zaventem. ©Photo News

Vrijdagnacht zal er drie uur lang geen verkeer mogelijk zijn op de luchthavens.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zal het door de luchtverkeersleider Skeyes gecontroleerde luchtruim opnieuw drie uur lang dicht zijn. Door ziekte zijn er onvoldoende luchtverkeersleiders, zegt Skeyes-woordvoerder Dominique Dehaene.

Het luchtruim dat onder controle staat van Skeyes zal gesloten zijn van 1.30 uur tot 4.30 uur, zegt de woordvoerder. Daardoor zullen geen vliegtuigen kunnen landen op of opstijgen van de Belgische luchthavens.

Bij Skeyes, het vroegere Belgocontrol, heerst al lang een sociaal conflict. Het personeel is ontevreden over de hoge werkdruk en de arbeidsorganisatie.

Bemiddelaar

Twee weken geleden werd een bemiddelaar aangesteld, die procedure loopt nog. Sindsdien wordt niet meer gestaakt, maar de luchtverkeersleiders zien het meestal niet zitten om nog vrijwillig in te springen voor zieke collega's. Gaten in de bezetting raken daardoor niet opgevuld.

De voorbije weken konden zo al verschillende nachten gedurende enkele uren geen vliegtuigen opstijgen of landen in (delen van) ons land door een tekort aan luchtverkeersleiders. Vooral het vrachtverkeer ondervindt problemen.

De luchtverkeersleiders van Skeyes begeleiden de landende en opstijgende vliegtuigen en beheren het overvliegende vliegverkeer tot 24.500 voet (ongeveer 7.500 meter). Het hogere luchtruim is de bevoegdheid van Eurocontrol.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud