Qantas schrapt 5.000 banen

(foto: Reuters) ©REUTERS

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas grijpt na een dramatisch halfjaar in. Het schrapt de komende drie jaar 5.000 banen of 15 procent van zijn totale personeelsbestand.

Qantas publiceerde woensdag dramatische cijfers over het tweede halfjaar van 2013. De maatschappij leed een verlies van omgerekend zo'n 165 miljoen euro en heeft verregaande maatregelen aangekondigd om het tij te keren. Zo gaan de komende 3 jaar 5.000 banen verloren, zo'n 15 procent van het totale personeelsbestand.

Qantas was tot voor kort nagenoeg alleenheerser op de Australische markt, maar heeft flink te lijden onder de opkomst van Virgin, dat financieel sterk staat met aandeelhouders als Etihad en Singapore Airlines - beide voor zowat 21 procent van het kapitaal. Qantas mag door de zogenaamde Sale Act dan weer geen investeerders zoeken buiten Australiƫ.

Om niet ten onder te gaan in de concurrentiestrijd wil Qantas tot 2017 zo'n 1,3 miljard euro gaan besparen. Naast het schrappen van banen binnen alle geledingen gaat het bedrijf tientallen vliegtuigen verkopen en de aankoop van nieuwe toestellen uitstellen. Bovendien wil Qantas zijn geleasede terminal in Brisbane weer van de hand doen, wat ruim 70 miljoen euro moet opleveren.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud