Advertentie
opmerkelijk

'Qatar Airways moet worden geleid door een man'

Qatar Airways-CEO Akbar al Baker heeft wel vaker de gewoonte te provoceren. ©AFP

De uitspraak van de CEO van de Qatarese luchtvaartmaatschappij toont dat er nog een mentaliteitsprobleem is in de luchtvaartsector.

'Qatar Airways moet worden geleid door een man, want het is een zeer veeleisende job.' Dat verklaarde de CEO van de Qatarese luchtvaartmaatschappij Akbar al Baker dinsdag op de IATA-jaarvergadering in Sydney. Het leverde hem meteen kritiek op.

Al Baker werd in Sydney aangesteld als voorzitter van de internationale luchtvaartassociatie IATA. De sector wordt gedomineerd door mannen, slechts twee op de dertig bestuursleden van IATA zijn vrouwen.

Volgens Alexandre de Juniac, de directeur-generaal van IATA en de vroegere topman van Air France, is al een beetje vooruitgang geboekt. In het verleden telde IATA geen enkele vrouwelijke bestuurder. 'Maar ik erken dat dat te weinig is. We werken eraan', klonk het.

Wereldwijd werken 62,7 miljoen mensen in de luchtvaart. De meeste vrouwen zijn aan de slag als cabinepersoneel. Op directieniveau is slechts 3 procent een vrouw. In andere sectoren is dat gemiddeld 12 procent. Bij de piloten is naar schatting slechts 5 procent een vrouw. Om meer vrouwen aan te trekken zijn extra maatregelen nodig, zei De Juniac dinsdag. 'Het is een oud probleem. We moeten druk zetten op alle niveaus.'

Maar dat er nog altijd een mentaliteitsprobleem is, lijken de uitlatingen van Al Baker aan te tonen. Hij pleitte letterlijk voor 'een man aan het hoofd van Qatar Airways', al meldt de verslaggeefster van het persbureau Reuters dat het niet helemaal duidelijk was of de man een grap maakte of ernstig was. Al Baker heeft vaker de gewoonte te provoceren.

Even later nuanceerde hij zijn uitspraak. Hij wees erop dat een derde van alle werknemers bij Qatar Airways een vrouw is en dat de luchtvaartmaatschappij de eerste in de regio was waar een vrouw piloot werd. 'We moedigen vrouwen aan. We zien dat ze een enorm potentieel hebben om managementfuncties in te vullen.'

In augustus is er in Zuid-Afrika een speciale top over de genderproblematiek in de luchtvaartsector.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud