QinetiQ haalt miljoenencontract binnen bij ESA

©bron: QinetiQ Space

QinetiQ Space uit Kruibeke mag een nieuw koppelingsmechanisme ontwikkelen om ruimtevaarttuigen tijdelijk vast te klikken aan het ruimtestation ISS. Het gaat om een niet nader bepaald miljoenenbedrag.

Wanneer een ruimtevaarttuig naar het ISS reist, bijvoorbeeld om de bemanning te wisselen, moet dat uiteraard luchtdicht gekoppeld worden aan het ruimtestation. Tot nu gebeurt dat met een hard koppelingsmechanisme, dat werd ontworpen voor grote ruimtevaarttuigen zoals de Space Shuttle. 

Opdat zulke harde koppeling vlot tot stand komt met de nieuwe generatie van lichtere ruimtevaarttuigen, moet de verbinding echter tegen een voldoende snelheid gebeuren, en komen er grote krachten vrij.

Qinetic ontwikkelt nu een zachter koppelingsmechanisme, het soft dockingsysteem IBDM (International Berthing Docking Mechanism), dat de bewegingen beter dempt en de impact tussen de twee ruimtetuigen minimaliseert. IBDM zal onder meer geschikt zijn voor de koppeling van de Dream Chaser, een tuig dat momenteel ontwikkeld wordt door het Amerikaanse bedrijf Sierra Nevada Corporation in samenwerking met ESA, en dat kandidaat is om astronauten in de toekomst naar het ISS te brengen.

In de huidige contractfase bouwt QinetiQ Space een technisch grondmodel waarop dan uitvoerig kan worden getest. Dat het bedrijf uit Kruibeke dan ook de volgende fase toegewezen krijgt van de ontwikkeling, die loopt tot 2017, is nog niet zeker maar 'hoogstwaarschijnlijk'.

QinetiQ Space is het voormalige Belgische ruimtevaartbedrijf Verhaert, een van de sterkhouders van de ruimtevaartindustrie in ons land en vooral bekend als bouwer van kleine, kubusvormige satellieten. Het was onder meer 'prime contractor' voor de derde Belgische aardobservatiesatelliet, de Proba-V, die vorig jaar werd gelanceerd. Het bouwt daarnaast ook wetenschappelijke instrumenten. Het werd in 2005 deel van de Brits-Amerikaanse QinetiQ Group. QinetiQ Space boekte in het boekjaar 2012-2013 een omzet van 20 miljoen euro en stelt 70 mensen tewerk.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud