Advertentie
Advertentie

Rechtbank maakt einde aan staking Lufthansa-piloten

©EPA

De piloten van Lufthansa moeten hun staking stopzetten en weer aan het werk gaan. Volgens een Duitse rechtbank is hun actie illegaal.

Het Hessisches Landesarbeitsgericht verbiedt de pilotenstaking die sinds dinsdag aan de gang is bij de Duitse luchtvaartmaatschappij. Volgens de rechtbank strookt de reden die de pilotenvakbond Vereinigung Cockpit voor de staking opgeeft, niet met de werkelijkheid.

De officiële versie is dat het werk wordt neergelegd om druk te zetten op de onderhandelingen over het optrekken van de pensioenleeftijd. In werkelijkheid wil de vakbond echter ook de plannen van Lufthansa met de lagekostendochter Eurowings bijsturen, meent de rechtbank. Daarom is de lopende pilotenstaking illegaal.

Verrast

‘Wij zijn compleet verrast’, was de reactie van Markus Wahl, de leider van Vereinigung Cockpit. ‘We zullen het oordeel analyseren en dan bekijken welke gevolgen het heeft voor onze verdere strijd.’

Wahl beklemtoonde wel dat de piloten onmiddellijk een punt moeten zetten achter hun actie en weer aan de stuurknuppel moeten gaan zitten. Hoe snel dat zal gaan en hoe lang het zal duren eer de toestellen van Lufthansa weer in de lucht kunnen, is onduidelijk.

Geblokkeerd

De onderhandelingen tussen de pilotenvakbond en de directie slepen al anderhalf jaar aan en zitten compleet geblokkeerd. Behalve op een verhoging van de pensioenleeftijd heeft de vakbond ook kritiek op Lufthansa’s plannen om de lagekostendochter Eurowings verder uit te bouwen. Die diensten zouden dan gevlogen worden door piloten uit andere Europese landen die minder betaald zouden worden.

De dinsdag aangevatte staking was de dertiende op rij. Lufthansa zag zich dinsdag verplicht zowat 1.000 vliegtuigen aan de grond te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud