Rechter legt Skeyes vanaf morgen dwangsommen op

©REUTERS

Op vraag van Brussels Airlines legt de Brusselse rechtbank Skeyes dwangsommen op als de luchtverkeersleiding niet gegarandeerd is.

Brussels Airlines heeft vandaag van de Brusselse kortgedingrechter verkregen dat Skeyes dwangsommen riskeert bij nieuwe acties van de luchtverkeersleiders. Dat bevestigt de Belgische luchtvaartmaatschappij aan De Tijd. 

Skeyes heeft twaalf uur de tijd om een stabiel en ononderbroken beheer van de luchtverkeersleiding te verzekeren. Als Skeyes die taak niet vervult, krijgt het bedrijf dwangsommen opgelegd. 

Skeyes moet een dwangsom van 10.000 euro betalen per geannuleerde Europese vlucht en 20.000 euro voor een langeafstandsvlucht. Bij vertragingen tussen 1 en 2 uur moet Skeyes een boete van 10.000 euro toepassen. Voor vertragingen boven 2 uur loopt dat bedrag op tot 20.000 euro. Vluchten die omgeleid moeten worden, zadelen Skeyes op met een dwangsom van 20.000 euro.

Duurzame oplossing

Brussels Airlines benadrukt dat de boetes niet tot doel hebben de financiële schade te dekken die het oploopt in geval van annuleringen, vertragingen of omleidingen. 'De dwangsommen zijn bedoeld om een snelle en duurzame oplossing te bevorderen voor een ononderbroken dienstverlening door Skeyes, in het belang van de passagiers en de luchtvaartmaatschappij', klinkt het.

Donderdag werden 100 vluchten geschrapt op Zaventem en Charleroi na een 'wilde staking' bij de luchtverkeersleiders. Brussels Airlines liep naar eigen zeggen al minstens 4 miljoen euro schade op door de acties van de luchtverkeersleiders.

Brussels Airlines hekelt dat Skeyes de acties pas op het laatste moment doorgeeft en vreest reputatieschade. 'De Belgische luchtvaartsector verliest klanten aan luchthavens in de buurlanden door de onzekerheid die het onbetrouwbare luchtverkeersbeheer veroorzaakt', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect