Recordjaar voor Airbus

Een Airbus A320 stijgt op in Toulouse. (foto: AFP) ©AFP

Vliegtuigbouwer Airbus heeft zijn eigen doelstellingen overtroffen door in 2013 een recordaantal van 626 nieuwe vliegtuigen af te leveren. Het bedrijf kreeg daarnaast het hoogste aantal nieuwe orders ooit binnen: 1.619 stuks.

Veruit de meeste vliegtuigen die Airbus afleverde (493), kwamen uit de A320-reeks, bedoeld voor korte tot middellange afstanden. Verder werden 108 A330's afgeleverd en 25 exemplaren van de A380, het grootste passagierstoestel ter wereld.

De orders die luchtvaartmaatschappijen vorig jaar bij Airbus plaatsten, vertegenwoordigen op basis van catalogusprijzen een waarde van in totaal ruim 240 miljard dollar. In het orderboek staan nu 5.559 toestellen met een totale waarde van 809 miljard dollar, goed voor zeker 8 jaar werk.

Airbus meldde verder dat testvluchten met de A350, een nieuw vliegtuig voor lange afstanden, tot dusver goed verlopen. Het bedrijf verwacht de benodigde goedkeuringen in het derde kwartaal binnen te krijgen, zodat het eerste toestel in het vierde kwartaal in gebruik kan worden genomen.

Concurrent Boeing maakte vorige week bekend dat zijn productie het afgelopen jaar is uitgekomen op een recordaantal van 648 toestellen. De Amerikaanse fabrikant kreeg wel wat minder orders dan Airbus, in totaal 1.531 stuks. Dat is wel het grootste aantal ooit in de geschiedenis van Boeing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud