Recordverlies kan optimisme Ryanair niet drukken

Ryan­air vervoerde vorig jaar 27,5 miljoen passagiers, tegenover 149 miljoen het jaar daarvoor. ©REUTERS

De Ierse vliegtuigmaatschappij Ryanair rapporteerde maandag een verlies van 815 miljoen euro, het grootste ooit. Toch denkt Ryanair dit jaar break-even draaien.

Voor de lagekostenmaatschappij waren de voorbije twaalf maanden de meest uitdagende in haar 35-jarige bestaan. Door corona moest Ryanair vorig jaar tot 80 procent van zijn vluchten schrappen. Zo’n duizend werknemers kregen hun ontslag. Het passagiersaantal kelderde. Europa’s grootste goedkope luchtvaartmaatschappij vervoerde vorig jaar 27,5 miljoen passagiers, tegenover 149 miljoen het jaar daarvoor.

De essentie

  • Ryanair lijdt een recordverlies van 815 miljoen euro door corona.
  • Door het grote aantal boekingen is volgens CEO Michael O'Leary het herstel begonnen.
  • Een algemene vaccinatie tegen september moet het herstel extra boosten.
  • Er is onenigheid met Boeing over de levering van nieuwe vliegtuigen.

Herstel

CEO Michael O’Leary zei in een videoboodschap dat een recente stijging van het aantal wekelijkse boekingen van 500.000 per week begin april naar 1,5 miljoen per week nu suggereert dat het 'herstel al begonnen' is. De Ierse prijsbreker rekent voor volgend kwartaal op 5 tot 6 miljoen passagiers en bevestigde zijn prognose dat het aantal passagiers voor het huidige boekjaar tussen 80 miljoen en 120 miljoen zal liggen.

Ryanair, dat vorig jaar nog 1 miljard winst maakte, rekent op een algemene vaccinatie van de Europese bevolking tegen september 2021 om de tweede helft van het jaar in te zetten met een sterk herstel. Het sloot ook nieuwe deals af met een aantal luchthavens, waaronder Londen Stansted en Bergamo tot 2028 en Brussel Charleroi tot 2030. Volgens een rapport van KBC Asset Management kunnen de luchthavendeals, samen met de loonsverlagingen en de Boeing 737-vloot, de kosten verder drukken.

Problemen levering Boeing

De topman van Ryanair was erg boos op Boeing, omdat dat het eerste van 210 bestelde 737 MAX-vliegtuigen pas na de piek van de zomerperiode kan leveren. Boeing reageerde dat het het eerste vliegtuig al eind mei kan leveren, maar O’Leary zei dat hij, door een opeenstapeling van vertragingen, niet meer gelooft in die voorspelling.

Toch is de luchtvaartmaatschappij in gesprek met Boeing over een nieuwe bestelling van 737 MAX-vliegtuigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud