Romp Boeing gescheurd tijdens stresstest

De test van de 777x gebeurde in een Boeing-fabriek in Everett, in de staat Washington. ©REUTERS

Bij een stresstest van de Boeing 777X is de romp van het toestel volledig gescheurd. Volgens de Amerikaanse vliegtuigfabrikant heeft dat geen impact op de geplande uitrol in 2021.

In september hebben ingenieurs van Boeing de structurele sterkte getest van het vliegtuigmodel 777X, de nieuwe lijn die in 2021 van de grond moet komen.

Boeing gaf geen details over die test, maar de Amerikaanse krant Seattle Times publiceerde indrukwekkende beelden van de onherstelbare schade. Net achter de vleugel scheurde de romp open. Door die explosie vloog een passagiersdeur uit het toestel. 

Opvallend genoeg zal de test zeer waarschijnlijk niet opnieuw moeten gebeuren, omdat de vereisten voor de certificatie al voor 99 procent gehaald waren toen het incident plaatsvond. De autoriteiten geven waarschijnlijk hun goedkeuring op basis van een analyse die stelt dat het voldoende is de romp te versterken, zegt Seattle Times.

'Geen significante invloed'

In een reactie zei de vliegtuigbouwer dat er nog geen volledige analyse is gebeurd. 'Wat we tot nu toe hebben gezien, bevestigt onze eerdere beoordeling dat dit incident geen significante invloed zal hebben op het ontwerp of onze voorbereidingen voor de eerste testvlucht.' 

99 procent
Certificaat
Het nieuwe toestel voldeed al voor 99 procent aan de vereisten voor een certificaat van de Federal Aviation Administration. Daarom is de kans klein dat de test opnieuw moet gebeuren.

Volgens Boeing-woordvoerder Paul Bergman leidt het voorval niet tot extra vertragingen bovenop die door problemen met de ontwikkeling van de nieuwe GE9X-motor. Hij zei dat de eerste vlucht gepland blijft voor begin 2020, zodat het toestel in 2021 klaar is voor gebruik.

Tim Clark, de baas van de luchtvaartmaatschappij Emirates - de grootste klant voor de 777X - heeft de testen in twijfel getrokken en zei vorige week tijdens de Dubai Airshow dat hij niet wist wanneer de eerste jet wordt geleverd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud