Ryanair gaat concurrentie aan in Zaventem

Ryanair komt naar Zaventem. - BELGA ©BELGA

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft vanaf februari 2014 met Zaventem een tweede basis in België. Vanuit Brussels Airport vliegt de budgetvlieger naar tien bestemmingen; in Portugal, Italië en Spanje. De luchtvaartmaatschappij mikt op 1,5 miljoen reizigers in het eerste jaar.

Topman Michael O'Leary van Ryanair kondigde vandaag aan wat gisteren al uitgelekt was. Brussels Airport wordt naast Charleroi de tweede basis van de Ierse budgetvlieger in België. In totaal komen er tien nieuwe vliegroutes. Vier vast gestationeerde vliegtuigen zullen vanop Zaventem vliegen op Alicante, Barcelona, Ibiza, Lissabon, Malaga, Palma, Porto, Rome, Valencia en Venetië. Per week zal Ryanair ongeveer 200 vluchten uitvoeren. De gekozen bestemmingen zijn volgens O'Leary bedoeld voor 'zakenreizigers of gezinnen'. 

Ryanair schat het aantal reizigers met deze nieuwe vliegroutes op 1,5 miljoen per jaar. De komst van Ryanair kan ook een forse boost betekenen voor het aantal jobs in en rond Brussels Airport. In het eigen persbericht spreekt Ryanair van 1.500 jobs die op til zijn. Dat cijfer is gebaseerd op bevindingen van de Airport Council International, de overkoepelende belangenorganisatie van luchtvaarmaatschappijen. Dat stelt dat voor 1 miljoen passagiers 1.000 werknemers nodig zijn. Brussels Airport zelf reageerde 'extatisch op het vroege kerstgeschenk van Ryanair,' aldus O'Leary.

Ik zou mijn prijzen moeten verdubbelen om concurrent te worden van Brussels Airlines
Michael O'Leary,
CEO Ryanair

Concurrentie

Met de komst van Ryanair ligt de strijd om de reiziger in Zaventem helemaal open. Op een persconferentie gaf O'Leary aan dat de prijzen voor vluchten die vertrekken vanop Brussels Airport hoger zullen zijn dan in Charleroi 'omwille van de taksen'. Maar daarmee blijven ze wel de helft onder de prijzen van Brussels Airlines, volgens Ryanair. 'Ik zou mijn prijzen moeten verdubbelen om een concurrent van Brussels Airlines te worden,' sneerde O'Leary. Donderdag komen de prijzen voor de vluchten vanuit Zaventem al online. 

Brussels Airlines laat zich voorlopig niet uit zijn lood slaan door de komst van Ryanair naar Brussels Airport. 'Ryanair is al twaalf jaar lang onze concurrent. Wij gaan het verschil maken in onze service. Bovendien komen ze nu op een luchthaven terecht waar ze niet bevoordeeld worden. In Zaventem moeten ze 26 euro luchthaventaks betalen in plaats van de 3 euro in Charleroi.' 

Strategie

Dat Ryanair naar Zaventem komt, is opmerkelijk, want eerder volgde de luchtvaartmaatschappij de strategie om niet op luchthavens in de grote Europese hoofdsteden aanwezig te zijn. Daar lijkt ze nu op terug te komen. Gisteren kondigde O'Leary ook al aan dat Ryanair een nieuwe basis heeft in Rome: de luchthaven van Fiumicino. 

O'Leary: 'We kijken naar grote luchthavens in Duitsland, Scand, Centraal-Eur. We domineren secundaire luchthavens al. Nu de grote' #ryanair— Emmanuel Vanbrussel (@evanbrussel) 27 Nov 1

De komst van Ryanair naar grote luchthavens zoals Brussels Airport betekent evenwel niet dat Charleroi vergeten wordt. 'Charleroi blijft onze belangrijkste basis. Ze zal in 2014 weliswaar niet extra groeien, omdat er geen nieuwe vluchten gepland staan,' stelde O'Leary. Ook voor de luchthaven van Oostende had O'Leary nieuws. De focus voor België ligt op Zaventem en Charleroi, maar 'gesprekken met Oostende blijven gaande', klonk het. 

Boeken

Op de site van Ryanair kan een reiziger al vluchten tussen Brussel Airport en Rome Fiumicino boeken. Dat is opmerkelijk, want Ryanair beschikt nog niet over de benodigde slots, maar kan wel al uren, data en prijzen presenteren. Andere bestemmingen zijn nog niet te boeken.

Brussels Airport wist tot op vandaag niets van Ryanairs plannen. 'Ik kan daar formeel over zijn: we waren niet op de hoogte', zegt woordvoerder Jan Van der Cruysse. Ryanairbaas Michael O'Leary zou pas deze ochtend, voorafgaand aan zijn persconferentie, gebeld hebben met Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport. 'Bij Ryanair werken we snel', verklaarde O'Leary daarover.

BSCA, de luchthavenuitbater van Charleroi, zegt dan weer dat Ryanair hen begin deze week informeerde over de lancering van enkele vluchten vanuit Zaventem.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud