Ryanair krikt winstprognose op

Ryanair-CEO Michael O'Leary ©Emy Elleboog

De Ierse budgetvlieger Ryanair krikt na een sterk eerste kwartaal zijn winstprognose voor het volledige boekjaar op.

Ryanair sloot het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar, dat tot 31 maart 2015 loopt, af met een nettowinst van 197 miljoen euro. Dat is een stuk beter dan de 157 miljoen die analisten gemiddeld verwachtten en 2,5 keer meer dan de 78 miljoen een jaar eerder. De omzet dikte 11 procent aan tot 1,5 miljard euro.

Voor het volledige boekjaar rekent Europa's grootste budgetvlieger nu op een winst van 620 à 680 miljoen euro. Eerder lag die vork op 580 à 620 miljoen. 

Het voorbije boekjaar keek Ryanair voor het eerst in vijf jaar tegen een lagere winst aan. Dat noopte de luchtvaartmaatschappij en zijn notoir grofgebekte CEO Michael O'Leary tot een ingrijpende koerswijziging, met een waar charmeoffensief richting klant. Zo vliegt de budgetvlieger voortaan ook op 'klassieke', beter gelegen luchthavens zoals Zaventem, in een poging meer families en zakenreizigers aan te trekken.

Toch waarschuwt Ryanair de sterke winststijging van het voorbije kwartaal niet te extrapoleren. De trafiek profiteerde van het feit dat de drukke paasperiode in het boekhoudkundig eerste kwartaal viel, in tegenstelling tot een jaar eerder.

Bovendien zal de prijsomgeving de rest van het jaar moeilijker zijn. Rivalen knippen in de tarieven en Ryanair is van plan de capaciteit deze winter met 8 procent op trekken. 'We gaan deze winter in ons netwerk investeren', zegt financieel directeur Howard Millar.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud