Ryanair noemt stakingsberichten 'PR-stunt'

©EPA

Ryanair en de Ierse pilotenvakbonden spelen een welles-nietes-spelletje over de vraag of er stakingsbereidheid bestaat.

Het persagentschap Bloomberg meldde eerder vandaag dat de piloten van Ryanair in de thuisbasis Dublin hun  gewicht in de strijd hebben gegooid om de eis voor betere werkomstandigheden kracht bij te zetten. Die campagne begon bij het personeel op het Europese vasteland, maar zou door steun in de Ierse thuisbasis van Ryanair fors aan belang winnen.

In een stemming gaf 95 procent van het Ierse cabinepersoneel te kennen dat ze liever staken dan de voorstellen van het management te steunen, zo zei een bron bij het personeel aan Bloomberg. Over het aantal piloten dat aan de stemming meedeed, zijn nog geen cijfers bekend.

'PR-stunt'

Ryanair zegt in een reactie dat het niet op de hoogte is gebracht van enige stakingsintentie. De luchtvaartmaatschappij vermoedt dat de berichten over een mogelijke staking bij Ryanair verspreid worden door de Ierse pilotenvakbond IALPA (Irish Air Line Pilots' Association). Die zou zo ‘de aandacht afleiden' van hun mislukte poging om een stevige loonsverhoging te verkrijgen voor de piloten van (de historische Ierse luchtvaartmaatschappij) Aer Lingus.

De piloten van Aer Lingus onderhandelden een loonsverhoging van 'slechts' drie procent en zouden nu hun minder goed verdienende collega's van Ryanair willen ophitsen om te staken, vermoedt het management.

Ryanair wijst er ook op dat de piloten op de luchthavens van Cork, Shannon en Belfast al hebben ingestemd met loonsverhogingen van 20 procent, en zegt te verwachten dat Dublin zal volgen.

Sancties

De maatschappij dreigde vorige week nog met zware sancties indien er effectief zou gestaakt worden. De stakers zouden promoties mislopen, gevraagde overplaatsingen zouden niet worden ingewilligd en op de recent ingevoerde onkostenvergoedingen zou weer beknibbeld worden. Ryanair dreigde er ook mee om vliegtuigen van Dublin naar andere Ierse luchthavens te verhuizen.

Het aandeel van Ryanair verloor ruim vier procent in reactie op het nieuws over de stemming van het Ierse personeel. Dublin is de tweede grootste hub van Ryanair, na Londen Stansted.

De Italiaanse piloten beslisten eerder al dat ze op 15 december vier uur lang gaan staken. Ook in andere Europese landen groeit het protest.

Afgelopen september moest Ryanair nog de vluchten van 700.000 klanten annuleren als gevolg van een tekort aan piloten, die met betere loon- en arbeidsvoorwaarden worden weggelokt door andere maatschappijen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud