Advertentie
Advertentie

Ryanair ook naar Schiphol

De start van Ryanair op Brussels Airport vorig jaar in februari ©BELGA

De grootste Europese lagekostenmaatschappij gaat vanaf deze winter ook vliegen op Amsterdam. De verwachting is dat dit nauwelijks gevolgen heeft voor Belgische reislustigen. Voor Brussels Airport liggen de zaken anders.

Het nieuws staat in De Telegraaf die zich baseert op 'bronnen rond de Ierse luchtvaartmaatschappij'. Wanneer Ryanair  precies van start gaat met zijn operaties van en naar Schiphol is niet duidelijk, wel dat het om een tiental vluchten per dag zou gaan. Dat is ook het aanbod waarmee de lagekostenmaatschappij vorig jaar in februari begon op Brussels Airport.

Ryanair vliegt vandaag in Nederland enkel van en naar Eindhoven. Met Amsterdam als nieuwe bestemming wil de maatschappij van Michael O'Leary naar verluidt meer zakelijke reizigers aantrekken. Op Schiphol gaat Ryanair de concurrentie aan met onder meer easyJet, de nummer twee van de budgetvliegers. En natuurlijk met thuisspeler KLM.

Voor Belgische passagiers verandert de integratie van Amsterdam in het aanbod van Ryanair allicht weinig of niets. Ze hebben nu een ruime keuze tussen Ryanair-vluchten vanuit Charleroi, Zaventem of Eindhoven en voor een paar euro meer of minder gaan ze zeker niet de trein of de auto nemen richting Schiphol. Voor de positie van Brussels Airport liggen de zaken anders.

Brussels Airport

Vandaag vliegt Ryanair vanuit Zaventem naar 13 bestemmingen in Duitsland, Ierland, Italië, Portugal en Spanje. In februari liet David O'Brien, commercieel directeur van Ryanair, verstaan dat het er meer zouden kunnen zijn, maar dat Brussel Airport te duur is. Hij zei toen ook dat de concurrentie niet zozeer speelt tussen de twee Belgische luchthavens, 'maar tussen Zaventem en andere Europese luchthavens'.

Dat Amsterdam als nieuwe bestemming/basis Ryanair-klanten gaat afsnoepen van Brussels Airport of Charleroi is hoogst onwaarschijnlijk - wel van KLM & co natuurlijk. Maar het kan betekenen dat Ryanair in Zaventem minder snel zal groeien ten voordele van andere Europese hoofdsteden. Eerder al baseerde Ryanair toestellen in grote luchthavens als Kopenhagen en Berlijn Schönfeld.

Dit jaar mikt Ryanair op bijna 7 miljoen klanten voor zijn Belgische bases, waarvan 5,2 miljoen voor Charleroi en 1,7 voor Brussels Airport. Beide luchthavens noteerden tot einde juli een solide groei. Zaventem telde op 31 juli al 13,34 miljoen passagiers (+8,7%), vooral dankzij de lagekostenmaatschappijen en Brussels Airlines. Charleroi geeft geen gecumuleerd cijfer, maar kende in juli een stijging van 9 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud