Ryanair schrapt 50 vluchten van en naar België door tweedaagse staking

Op woensdag 25 en donderdag 26 juli kunnen tot 50 Belgische Ryanair-vliegtuigen aan de grond blijven. ©Photo News

In heel Europa schrapt de luchtvaartmaatschappij 300 vluchten op woensdag 25 en donderdag 26 juli.

De luchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt omwille van de staking van het cabinepersoneel op 25 en 26 juli tot 300 van de 2.400 dagelijkse vluchten. Dat meldt Ryanair woensdag in een mededeling. Dat zijn er meer dan het cijfer van 200 dat vorige week circuleerde.

Het gaat onder andere om maximaal 50 van de ruim 160 dagelijkse vluchten van en naar België, goed voor 31 procent.

In Spanje worden tot 200 van de ruim 830 dagelijkse vluchten geschrapt en in Portugal maximaal 50 van de 180 vluchten.

Tot 50.000 van de 430.000 passagiers zullen getroffen worden door de staking.

Op 12 juli moest Ryanair ook al 30 van de 290 vluchten schrappen tussen Ierland en het VK. Vluchten van en naar het Europese vasteland waren toen niet getroffen.

Die stakingsdagen maken deel uit van een breder internationaal syndicaal offensief.

Erkenning van vakbonden

Het Europese vakbondsfront had eind april de Ryanair-directie tot 30 juni gegeven om het cabinepersoneel meer garanties te geven over hun arbeidsomstandigheden. Daarnaast draait het sociaal conflict rond twee oude eisen: de erkenning van de lokale vakbonden en de toepassing van de lokale sociale wetgeving, die doorgaans strenger is dan de Ierse.

De Ierse lagekostenmaatschappij liet eind vorig jaar weten dat ze de vakbonden zou erkennen. Dat is intussen in enkele landen gebeurd, maar het gaat volgens de bonden niet snel genoeg. Bovendien hebben de erkenningen nog niet geleid tot cao's en betere loon- en arbeidsvoorwaarden, klinkt het. Het ultimatum van 30 juni leverde volgens de bonden amper iets op, wat de grote actiebereidheid verklaart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud