Ryanair sluit akkoord met Ierse vakbond

©AFP

De piloten moeten zich in een stemming uitspreken over het akkoord. De vakbond Forsa raadt aan het akkoord te aanvaarden.

In het sociaal conflict bij de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij heeft Ryanair een akkoord bereikt met de Ierse vakbond Forsa over de arbeidsomstandigheden van de piloten. De voorbije weken waren er tussen verschillende landen gecoördineerde acties van cabinepersoneel en piloten. Zo staakten op vrijdag 10 augustus de piloten in België, Duitsland, Ierland, Nederland en Zweden. Die staking had een impact op zowat 55.000 passagiers.

Een regeling in Ierland kan een oplossing versnellen voor het sociaal conflict bij de luchtvaartmaatschappij elders in Europa. Het personeel in Ierland nam immers het initiatief voor betere arbeidsvoorwaarden.

Koers Ryanair hoger

Ryanair en Forsa kwamen tot het akkoord na gesprekken die 22 uur duurden en donderdagochtend zijn afgelopen. Nadat Forsa het nieuws over het akkoord had bekendgemaakt, ging de koers van het Ryanair-aandeel  in Dublin tot 5,3 procent hoger.

Het is de eerste keer dat Ryanair afspraken maakt met een vakbond. De budgetluchtvaartmaatschappij erkent die pas sinds eind vorig jaar. De onderhandelingen verliepen niet makkelijk. Uiteindelijk was een onafhankelijk bemiddelaar nodig om een resultaat te bereiken.

Behalve met zijn piloten ligt Ryanair ook overhoop met het cabinepersoneel. Het Nederlandse cabinepersoneel besloot woensdag nog om te gaan staken. Eerder legden de stewards en stewardessen in België, Spanje, Portugal en Italië het werk neer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud