Ryanair sluit historische cao

Ryanair werd geteisterd door stakingen tegen het slechte personeelsbeleid. ©ANP

Voor het eerst heeft de Ierse budgetvlieger een collectieve arbeidsovereenkomst bereikt. Ryanair hoopt in andere Europese landen een gelijkaardige deal als die met de Italiaanse piloten te sluiten.

Ontslagvergoedingen en het recht op ouderschapsverlof. Dat zijn enkele elementen uit de historische arbeidsdeal van Ryanair , dat jarenlang bekendstond als een werkgever met een erg slecht personeelsbeleid gebaseerd op de Ierse wetgeving. Deze zomer teisterden stakingen van ontevreden personeelsleden de dienstverlening van de budgetvlieger.

Een meerderheid van de piloten die bij de luchtvaartvakbond Anpac aangesloten zijn, heeft ingestemd met een cao. Die zal gelden voor meer dan 300 Italiaanse Ryanair-piloten. De Italiaanse bonden onderhandelen nu ook over een cao voor het vliegend personeel gestationeerd in Italië.

Andere landen

'We hopen dat deze eerste overeenkomst snel gevolgd wordt door een gelijkaardige met onze Ierse piloten', zegt Ryanair-personeelsmanager Eddie Wilson. Hij nodigt ook de Britse, Duitse en Spaanse vakbonden uit om verder te onderhandelen.

Het Italiaanse akkoord kwam er na acht maanden onderhandelen. In andere landen hebben de gesprekken nog niet veel opgeleverd. De piloten in ons land, Duitsland, Ierland, Zweden en Nederland hebben op 10 augustus het werk neergelegd als protest tegen de werkomstandigheden bij Ryanair. Het was de grootste staking die het bedrijf meemaakte.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect