Advertentie
Advertentie

Ryanair verliest veldslag tegen staatssteun

Ceremonie bij eerste vlucht van Ryanair van Zaventem naar Dublin met links Leon Verhallen, marketing manager van Brussels Airport ©BELGA

De handelsrechtbank van Brussel ziet geen marktverstoring in de 19,7 miljoen euro steun die drie Belgische luchtvaartmaatschappijen krijgen van de overheid. Ryanair had daartegen klacht ingediend.

Met het KB van 7 januari 2014 zorgde de federale regering ervoor dat alle luchtvaartmaatschappijen die in 2012 minstens 400.000 vertrekkende passagiers telden op Zaventem, niet langer hun veiligheidstaks moesten betalen aan Brussels Airport. In de praktijk stort de overheid jaarlijks - van 2014 tot 2016 - 19,7 miljoen euro aan Brussels Airport, die daarvan ruim 15 miljoen doorstort aan Brussels Airlines en de rest verdeelt onder Jetairfly en Thomas Cook Airlines. Enkel die drie, toevallig, Belgische maatschappijen beantwoorden aan die criteria.

Daarom was de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair, die sinds februari vorig jaar ook een tiental bestemmingen bedient vanop Zaventem, naar de Brusselse handelsrechter getrokken omdat die maatregel volgens haar marktverstorend zou werken. De Nederlandstalige handelsrechtbank heeft Ryanair nu ongelijk gegeven, zo blijkt uit een vonnis van einde april. De Ieren hebben ook nog een gelijkaardige klacht lopen bij de Raad van State sinds 23 juni 2014 en de Europese Commissie is ook een grondig onderzoek gestart, eveneens na een klacht van Ryanair op 2 januari 2014.

Volgens de Belgische bedrijven en de regering gaat het helemaal niet om staatssteun, maar moet dat bedrag de lat gelijk leggen voor de drie luchtvaartmaatschappijen en concurrenten als Ryanair. Die laatste heeft belangrijke operaties in ons land, maar zijn personeel valt onder het fiscaal en sociaal stelsel van Ierland waardoor hun kosten veel lager liggen. De EU besliste al eerder dat dit niet langer kan, maar de nieuwe maatregel is pas van kracht vanaf 2020. Jetairfly heeft ook een klacht ingediend bij de Raad van State maar omdat het meent recht te hebben op een groter deel van die 19,7 miljoen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud