'Ryanair zet Belgische piloten in om Nederlandse staking te breken'

©AFP

De Nederlandse luchtvaartvakbond VNV zegt de de Ierse lowcost-maatschappij voor het merendeel van de vluchten van morgen vanuit Eindhoven Belgische freelance-piloten inzet om de plaats van hun stakende Nederlandse collega's in te nemen.

Dat bleek donderdag bij de behandeling van de rechtszaak die Ryanair had aangespannen tegen de stakingplannen van de vakbonden voor morgen. Dan legt het Nederlandse Ryanair-personeel samen met de collega's uit België, Zweden, Duitsland en Ierland het werk neer.

Bij de rechter beet Ryanair in het stof: de staking mag gewoon doorgaan. Maar bij volgende stakingen moet de vakbond die wel minstens 72 uur op voorhand bekend maken én mag Ryanair geen maatregelen nemen om de staking te breken.

Dat zou Ryanair volgens de Nederlandse vakbond VNV vrijdag wél doen. Van de 11 Ryanair-vluchten die morgen vanaf de luchthaven van Eindhoven gepland staan, zouden er vier tot zes worden gevlogen door Belgische freelance-piloten. De Nederlandse piloten zouden op het laatste moment zijn uitgeroosterd. De advocaat van Ryanair liet weten niet op de hoogte te zijn van de inzet van Belgische freelance-piloten.

Ryanair maakt naast zijn vaste piloten ook gebruik van een poule van freelance-piloten. Dat is de vaste piloten een doorn in het oog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content