Sabca werkt mee aan nieuwe Falcon

Falcon 5X ©TIJD

Sabca profiteert zoals verwacht mee van de lancering van de Falcon 5X, een nieuw zakenvliegtuig door Dassault Aviation. Over de looptijd van het programma levert dat 100 banen op.

Het Belgische luchtvaartbedrijf Sabca gaat twee onderdelen ontwikkelen van het nieuwe zakenvliegtuig van het Franse Dassault Aviation, de Falcon 5X. De contracten leveren Sabca een omzet op van circa 200 miljoen euro over de volledige looptijd, en creëren een 100-tal banen in de Sabca-fabrieken in Brussel en Lummen en bij de onderaannemers. Dat heeft Marc Humblet, de commercieel directeur van Sabca, gezegd aan Belga.

Sabca zal voor de Falcon 5X in zijn Brusselse fabriek een metalen onderdeel met reservoir maken uit het achterste gedeelte van de romp, terwijl in Lummen composietpanelen zullen worden gefabriceerd van het staartvlak van het toestel. Humblet verwacht van het programma een omzet van 250 miljoen dollar (circa 200 miljoen euro). Het zou ook werk moeten verschaffen aan een honderdtal mensen, inclusief bij de onderaannemers, luidt het.

Bij Sabca Limburg, in Lummen, dat gespecialiseerd is in composietmateriaal, worden al onderdelen gemaakt voor de Falcon 900 en 2000 van Dassault. De voorbije jaren verdubbelde de fabriek in omvang - het aantal werknemers steeg van 65 tot 125 - en er zijn investeringen gepland. Sabca is sinds 2010 partner in het 5X-programma. De productie werd opgestart en de eerste onderdelen zullen binnenkort geleverd worden, klinkt het nog.

Dassault stelde de Falcon 5X maandag voor in het Amerikaanse Las Vegas. Het tweemotorige vliegtuig voor 16 passagiers heeft een bereik van ruim 9.600 kilometer en kan dus in één ruk vliegen van bijvoorbeeld Brussel tot Peking. Het toestel zal zowat 45 miljoen dollar kosten en biedt plaats aan 16 passagiers. De eerste vlucht is gepland voor begin 2015, de levering aan de eerste klant volgt dan ruim een jaar later.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud