Schade conflict Skeyes loopt op tot 10 miljoen euro

De controletoren van Skeyes in de buurt van de luchthaven van Zaventem. ©BELGA

De schade door het aanhoudend sociaal conflict bij de luchtverkeersleiders van Skeyes loopt op tot bijna 10 miljoen euro. Dat meldt minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) dinsdag.

Peeters kwam met het cijfer naar buiten na overleg met de Belgian Air Transport Association (BATA) over de economische impact van de acties bij Skeyes. BATA verenigt belangrijke luchtvaartmaatschappijen zoals Brussels Airlines, DHL, Tuifly en ASL. Al die maatschappijen, maar ook Brussels Airport, waren vertegenwoordigd tijdens het gesprek, meldt het kabinet van de minister.

Later dinsdag zit Peeters samen met de twee door hem aangestelde sociaal bemiddelaars om de situatie te bespreken. 'De acties van Skeyes hebben een directe en indirecte impact op meer dan 63.000 werknemers en de schade van de acties loopt ondertussen al op tot bijna 10 miljoen euro', aldus Peeters.

'Het gaat om een ruwe schatting, gebaseerd op onder meer de kost van de vluchten die geannuleerd moesten worden door de voortdurende onderbrekingen van de dienstverlening van Skeyes', zegt Herman Carpentier van BATA. 'Daarbij komen nog imagoschade en dergelijke.'

Vorige maand raakte al bekend dat de perikelen Brussels Airlines 4 miljoen euro kostten. Brussels Airport voelt de perikelen in de trafiekcijfers

'We doen er alles aan om de werking van de luchtverkeersleiding in België terug op niveau te brengen. Een luchtverkeersleiding die 24 uur per dag functioneert is onontbeerlijk voor de Belgische economie', zegt Peeters nog.

Gaten

Bij Skeyes, het vroegere Belgocontrol, heerst al lang een sociaal conflict. Het personeel is ontevreden over de hoge werkdruk en de arbeidsorganisatie. Eind maart werden twee sociaal bemiddelaars aangesteld. Sindsdien wordt er formeel niet meer gestaakt, maar door ziekte vallen er gaten in de bezetting. Daardoor moest het luchtruim ook de voorbije dagen nog regelmatig 's nachts (gedeeltelijk) gesloten worden.

Het conflict kan op almaar minder steun rekenen. Diverse politici, onder wie federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR), roerden zich al.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud