Silicon Valley-zwaargewichten willen naar de maan

©ANP

De Open Lunar Foundation wil een vredevolle, multinationale vestiging op de maan stichten.

Er is een nieuwe speler opgedoken in de race naar de maan. De Open Lunar Foundation, een verzameling toplui en ingenieurs van technologiebedrijven uit Silicon Valley, onderzoekt de mogelijkheden om een kleine vestiging op de maan te stichten. Bij de oprichters zitten een aantal grote namen, zoals de astronaut Chris Hadfield en Simon Worden, de voormalige directeur van het onderzoekscentrum van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Als we willen dat dingen anders gebeuren op de maan dan op de aarde, dan moeten we nu nu beginnen te experimenteren.
Jessy Kate Schingler
Medeoprichter Open Lunar Foundation

Volgens het persbureau Bloomberg wil de groep het speelveld verbreden, dat tot nu toe uit overheden en rijke ondernemers als Tesla-topman Elon Musk bestond. Wat enkele jaren geleden begon als een gedachte-experiment is intussen uitgegroeid tot een concreet plan. Fondsen en expertise uit Silicon Valley moeten helpen de juiste technologie te ontwikkelen.

De groep, van wie velen banden met de NASA hebben, schat dat ongeveer 2 à 3 miljard dollar nodig is voor een kleine vestiging. Dat lijkt een grote som, maar moet haalbaar zijn gezien de toenemende interesse in de maan. Tot nu toe werd ongeveer 5 miljoen dollar opgehaald.

Open source

Opmerkelijk is dat de vestiging niet gebonden is aan een bepaald land of bedrijf. De technologie moet het resultaat worden van een gemeenschappelijke inspanning. Via een opensourceaanpak kunnen experts van verschillende landen en achtergronden samenwerken en data en technologie delen.

'De race naar de maan barst uit zijn voegen', zegt medeoprichtster Jessy Kate Schingler. 'Als we onze mouwen niet oprollen en ons in die race mengen, wordt de toekomst van de mens op de maan bepaald door diegenen die nu aan de macht zijn. Als we willen dat dingen anders gebeuren op de maan, dan moeten we nu nu beginnen te experimenteren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud