Skeyes dreigt met staking

Vanaf 29 februari dreigt staking bij Skeyes.

De christelijke vakbond dient een stakingsaanzegging in bij Skeyes, nadat de directie tijdens een paritair comité vrijdag 'contractbreuk' heeft gepleegd.

Mogelijk staken de luchtverkeersleiders van Skeyes aan het einde van de krokusvakantie. Er is onenigheid over de 'premie-uren' die luchtverkeersleiders kunnen opnemen. 'Dat zijn niet-gepresteerde uren', zegt Skeyes-woordvoerder Dominique Dehaene. Luchtverkeersleiders krijgen ze bijvoorbeeld als ze onverwacht worden opgeroepen voor een dienst. Ze werken dan een shift, maar krijgen daarbovenop extra uren toegekend.

Op het paritair comité werd daarover een nieuwe regeling voorgesteld. Luchtverkeersleiders kunnen de uren opsparen om vroeger hun carrière te beëindigen, ze kunnen de uren laten uitbetalen of ze omzetten in extra verlofdagen. In dat laatste luik schuilt volgens de christelijke vakbond contractbreuk.

Verzoeningspoging

Vakbondsman Kurt Callaerts: 'De directie heeft beloofd dat de luchtverkeersleiders die uren onbeperkt zouden kunnen omzetten in verlofdagen, maar nu wil ze maximaal drie dagen per jaar toekennen.' Volgens de ACV'er zou de directie ook pushen om die premie-uren te laten 'afkopen'.

De stakingsaanzegging zou vrijdag nog bij de directie belanden. Dan wordt in twee weken geprobeerd om beide partijen te verzoenen. Nadien zou er gestaakt kunnen worden. De socialistische vakbond zou het voorstel hebben goedgekeurd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud