Skeyes steekt 24 miljoen in digitale controletorens

De huidige controletoren op de luchthaven van Zaventem.

De luchtverkeersleider Skeyes investeert in de bouw van digitale controletorens voor de Belgische luchthavens.

De luchtverkeersleider Skeyes (het vroegere Belgocontrol) begint begin maart met de aanbestedingsprocedure om digitale controletorens te bouwen voor de zes Belgische luchthavens. Dat heeft de raad van bestuur maandag beslist. De luchtverkeersleider trekt daarvoor 24 miljoen euro uit, maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Digitale controletorens bestaan uit een controlecentrum op afstand en camera's op de luchthavens, in plaats van de uitkijkpost van de klassieke controletorens. Vanuit digitale torens kunnen luchtverkeersleidingsdiensten aangeboden worden op verschillende luchthavens vanuit één controlecentrum met verhoogde luchtvaartveiligheid dankzij augmented reality.

24 miljoen
Skeyes
Skeyes trekt 24 miljoen euro uit voor de bouw van digitale controletorens.

  Hoeveel controlecentra er zullen komen ter vervanging van de klassieke controletorens op elk van de zes luchthavens, is nog niet duidelijk. 'Dat zal deel uitmaken van de aanbesteding', zegt woordvoerder Dominique Dehaene.

Eind dit jaar wil de luchtverkeersleider het contract toekennen, en de digitale controletorens daarna geleidelijk uitrollen. 'De voorwaarden en de planning van de uitvoering zullen worden besproken met de uitbaters van de luchthaveninfrastructuur, rekening houdend met de noodzaak om de huidige torens te vernieuwen', klinkt het in een mededeling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud