Advertentie

Sociaal akkoord over uurroosters bij Skeyes

©BELGA

Bij Skeyes, het vroegere Belgocontrol, is woensdag in het paritair comité een akkoord gesloten over het 'planningsmechanisme' of de uurroosters voor de luchtverkeersleiders.

Er werden ook vier akkoorden afgesloten over andere aangelegenheden die verband houden met de werkorganisatie. 'Het akkoord over de werkplanning is een belangrijke stap in het langlopende sociaal overleg dat eerder al leidde tot akkoorden op 22 maart en 10 mei van dit jaar. Dankzij de akkoorden kan Skeyes de veiligheid van het luchtverkeer blijven garanderen en de Europese regelgeving rond vermoeidheidsmanagement en roosters vanaf 1 januari 2020 implementeren', zegt het bedrijf.

Uurroosters

Het akkoord regelt de planning van de uurroosters bij de luchtverkeersleiders. Dat is al enkele maanden een heikel punt. Het akkoord werd uiteindelijk ondertekend door de directie en de socialistische én liberale vakbonden. Vakbond ACV onthield zich, zegt secretaris Kurt Callaerts.

'Er zijn in de oorspronkelijke tekst enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd waar we op hadden aangedrongen. Zo diende elke luchtverkeersleider tweemaal per jaar oproepbaar te zijn ongeacht hun shift. Dat is uit de tekst gehaald.' Problematisch blijft volgens de ACV'er dan weer dan de luchtverkeersleiders pas twee weken op voorhand hun uurrooster weten, vroeger was dat twee maanden.

De christelijke vakbond gaat zich nu intern beraden. Vakbondsacties - zoals in het verleden wel eens vaker het geval bij het bedrijf - zijn voorlopig niet aan de orde, aldus de vakbondsman. 'De oorspronkelijke tekst is fundamenteel gewijzigd. Acties zijn niet meteen aan de orde.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud