Sociaal overleg Aviapartner muurvast

©BELGA

De vakbonden bij de bagageafhandelaar beschuldigen de directie van totale incompetentie.

De gesprekken lopen zeer slecht. We zitten echt muurvast', zegt Fouad Bougrine van de vakbond ACLVB.  Het ziet er dus naar uit dat morgen opnieuw een kwart van de vluchten zal worden geannuleerd. Zondag gingen ongeveer 150 van de 550 vluchten niet door. 

TUI fly wijkt uit met vluchten

Luchtvaartmaatschappij TUI fly wijkt door de staking bij Aviapartner op Zaventem morgen met een vijftiental vluchten uit naar andere luchthavens in binnen- en buitenland.

 'Wij zijn bezig met het versturen van sms'en naar onze klanten om hen te informeren over het vertrekuur en de vertrekplaats van hun vlucht morgen', zegt woordvoerster Sarah Saucin aan Belga. 'Voor de vluchten die vanuit Zaventem vertrekken, schakelen we ons eigen personeel in, die een toelating hebben om bagage te behandelen. Voor andere vluchten wijken we uit naar de regionale luchthavens of naar buitenlandse luchthavens. Om onze reizigers daar naartoe te brengen hebben we transferbussen klaarstaan in Zaventem.'

Het sociaal overleg is zondag om 15 uur herbegonnen op Brussels Airport nadat de gesprekken zaterdagavond afsprongen. Directie en bonden gingen toen na bijna 10 uur onderhandelingen zonder akkoord uit mekaar. De vakbonden bij Aviapartner staken sinds donderdag op de luchthaven van Zaventem 

'Het verzoeningsbureau heeft vastgesteld beide partijen nog in staat waren te onderhandelen en vraagt de gesprekken voort te zetten', meldt de directie. Dat is een verwijzing naar het gesprek met de sociaal bemiddelaar bij de FOD Werkgelegenheid in Brussel (FOD WASO) zondagochtend.

'Dat overleg duurde een half uur en was tijdverlies' luidt het bij Fouad Bougrine van vakbond ACLVB. De gesprekken zijn intussen weer verlegd naar Brussels Airport. De directie dringt aan op een kleinere delegatie en de opsplitsing tussen arbeiders en bedienden. Tijdens de gesprekken zaterdag zaten 20 personen rond de onderhandelingstafel. Volgens de bonden is een akkoord nog lang niet in zicht. Ze stellen dat ze spreken met een totaal incompetente directie.

Bij de bonden klinkt het nog dat de directie met een agenda zit. 'Had het puur over onze grieven gegaan, was het vrijdagavond al opgelost', luidt het. 'Maar de directie heeft andere bedoelingen, waarvan wij niet hebben kunnen achterhalen welke die is.' Door de precaire financiële positie bij Aviapartner zou er in elk geval niet of weinig geld zijn om een deal te smeren. De bonden vrezen dat de directie aanstuurt op een faillissement.

'Gebrek aan empathie'

De sfeer tussen bonden en directie is danig verziekt. De Aviapartner-top verweet de vakbonden zaterdagavond, nog voor het afbreken van de onderhandelingen, 'een gebrek aan empathie met de reiziger'. Volgens de directie hebben ze werkwilligen tegengehouden om toestellen die sinds donderdag met bagage aan de grond staan te lossen.

In de nacht van zaterdag op zondag stuurde de directie nog een persbericht uit waarin ze de 'wilde staking' afkeurt en de bonden aanwrijft 'onjuiste informatie' te verspreiden.

In diverse media waren berichten opgedoken over Aviapartner-werknemers die lange, onregelmatige shiften klopten voor 1.400 tot 1.700 euro netto per maand. 'Het gemiddelde nettoloon van arbeiders lag in oktober op 2.200 euro netto en voor de oudste werknemers ligt het boven 3.000 euro', stelt de directie. 

De directie doet ook uit de doeken wat ze zaterdag aan de vakbonden aanbood: een premie van 250 euro in ruil voor het onmiddellijke einde van de staking en sociale vrede tot 30 april 2019, de vaste indiensttreding van 30 werknemers die vandaag een interimstatuut hebben en een versterking van het middle managament en een 'beter beheer van de maaltijdpremies'.

Werkomstandigheden

De bonden hingen de voorbije dagen het beeld op van een onbetrouwbare directie die geen oog heeft voor de chronisch barre werkomstandigheden van het personeel.

De acties begonnen op donderdag, toen werknemers van Aviapartner spontaan het werk neerlegden uit onvrede met de werkomstandigheden bij de bagageafhandelaar. Ook eerder dit jaar werd er al eens gestaakt bij het bedrijf.

Aviapartner, een Europese speler actief op 37 luchthavens, laadt en lost bagage voor 40 procent van de vluchten op Brussels Airport, onder meer voor Ryanair, Easyjet, British Airways en Tui.  

Zaterdag werd één op de vijf vluchten op Brussels Airport geannuleerd door de acties, zondag stevent de luchthaven op eenzelfde scenario af.

Wie dit weekend vertrekt of aankomt op Brussels Airport wordt aangeraden om de website van zijn luchtvaartmaatschappij te controleren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud