Sociale bemiddelaars moeten conflict Skeyes ontmijnen

De luchtverkeersleiders voerden dit jaar al meer dan 13 dagen acties. ©Photo News

Bij Skeyes zijn donderdag nieuwe acties uitgebroken nadat de luchtverkeersleiders een voorakkoord over hun werkomstandigheden hebben verworpen. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft twee sociale bemiddelaars aangeduid.

Volgens Peeters hadden zowel de directie als de vakbondsorganisaties daartoe een vraag gericht. Vrijdag en in het weekend zijn er geen stakingsacties gepland. Het overleg met de bemiddelaars start vermoedelijk begin volgende week.

De voorbije dagen werd het vliegverkeer naar en vanuit de Belgische luchthavens verstoord door werkonderbrekingen van de luchtverkeersleiders. Ook vandaag (donderdag) is  hinder te verwachten, zegt Brussels Airport.

Voorakkoord weggestemd

De luchtverkeersleiders van Skeyes (ex-Belgocontrol) voerden donderdagochtend opnieuw actie. Ze stemden niet in met het 'voorakkoord' dat de de directie dinsdag naar eigen zeggen bereikte. Daarbij zouden de bonden alle acties stopzetten in ruil voor enkele beloftes.  

Maar de christelijke en liberale vakbondmilitanten verwerpen het voorakkoord. In een open brief aan CEO Johan Decuyper, die De Tijd kon inkijken, maken de luchtverkeersleiders de voorgestelde maatregelen met de grond gelijk.
80%
Luchtverkeersleiders
80 procent van de actieve luchtverkeersleiders verwerpt het sociaal akkoord.

'80 procent van de actieve verkeersleiders verwerpt het akkoord dat het management oplegde en steunt de volgens ons noodzakelijke acties', klinkt het. Meer dan 200 luchtverkeersleiders zouden de brief al ondertekend hebben, wat wijst op een groot draagvlak bij het personeel.

'Ondermaats management'

Volgens Skeyes-topman Decuyper zijn de acties het werk van 'enkelingen' die het bedrijf 'gijzelen'. Hij wees dit weekend met een beschuldigende vinger naar de Belgische Gilde van Luchtverkeersleiders, een niet-erkende beroepsorganisatie.

De uitspraken van de CEO kwamen slecht aan bij de luchtverkeersleiders. In de brief verwijten ze Decuyper 'ondermaats management'.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud