Advertentie

Sonaca neemt deel aan maanproject NASA

Het Waalse Sonaca fabriceert een onderdeel van de Orion-ruimtecapsule in het kader van een NASA-project naar de maan.

De Waalse vliegtuigonderdelenbouwer Sonaca fabriceert een belangrijk onderdeel van de Orion-ruimtecapsule.

Als Amerikaanse astronauten over vier à vijf jaar opnieuw voet aan de grond zetten op de maan, mogen Europa en België zichzelf op de borst kloppen dat ze een beetje hebben bijgedragen aan dat avontuur. Het Waalse Sonaca, de belangrijkste vliegtuigonderdelenbouwer van ons land, mag een groot stuk van de dienstmodule leveren van de Orion-capsule.

Dat ruimtetuig moet, in het Artemis-programma van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, de astronauten laten terugkeren naar de maan, meer dan 50 jaar na de maanlanding van Apollo 17.

De Orion, die gebaseerd is op een gelijkaardige architectuur als de Apollo-ruimteschepen, is een beetje groter dan zijn verre voorganger en bestaat uit twee delen. Het eerste, in de vorm van een kegel, gebouwd door vliegtuigbouwer Lockheed Martin, beschut de bemanningsleden.

Onder de commandomodule bevindt zich de dienstmodule, die moet instaan voor de propulsie, de energievoeding, de zuurstof en het water voor de astronauten, net als de thermische regulering van het ruimtetuig. 

Omvang en precisie verzoenen

Die cilinder, die meer dan 13 ton weegt, is de bijdrage van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) aan Orion. De Waalse vliegtuigonderdelenbouwer Sonaca levert een cirkelvormig onderdeel in aluminium. Het heeft er zo al vijf gebouwd sinds 2016.

We moesten het industrieel produceren van een onderdeel van grote omvang combineren met een zeer hoge graad van precisie.
Pedro Romero Fernandez
Verantwoordelijke ruimtevaartactiviteiten Sonaca

De eerste twee werden gebruikt voor de ontwikkeling en de testen op aarde, de andere drie zullen aanwezig zijn bij de eerste vluchten van Orion, waarvan de eerste lancering, zonder bemanning, in 2021 is gepland. De eerste astronauten gaan pas later aan boord, met Artemis II, voor een missie rond de maan en een terugkeer naar de aarde, gepland voor 2022 of 2023. De eerste maanlanding vindt pas plaats bij de derde vlucht.

'Zeer delicaat'

'Het stuk was zeer delicaat om te realiseren', legt Pedro Romero Fernandez uit, de verantwoordelijke voor de ruimtevaartactiviteiten bij Sonaca, dat zijn hoofdkwartier heeft in het Waalse Gosselies. 'Omdat we het industrieel produceren van een onderdeel van grote omvang moesten combineren met de zeer hoge graad van precisie die geëist wordt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud