SpaceX lanceert eerste satellieten voor snel internet

De Falcon 9-raket van SpaceX vertrok vanaf de lanceerbasis Cape Canaveral in de staat Florida. De raket had de zwaarste lading van alle vluchten in de geschiedenis van het bedrijf. ©AFP

De verkoop van breedbandinternet moet het ruimtevaartbedrijf aan middelen helpen om de grootse ambities van Elon Musk waar te maken.

Het Californische ruimtevaartbedrijf SpaceX is gestart met de uitbouw van een wereldwijd netwerk voor snel internet. Kostprijs: 2,7 miljard euro per jaar.

Het bedrijf van Elon Musk heeft de eerste zestig satellieten gelanceerd van het netwerk Starlink, dat mikt op zo'n 12.000 satellieten. Een Falcon 9-raket schoot de satellieten donderdagavond laat de ruimte in.

Zwaarste ooit

De satellieten komen op ongeveer 550 kilometer hoogte in de atmosfeer. Dat is hoger dan het ISS, maar lager dan de meeste andere satellieten. Dat moet de internetsnelheid bevorderen. Elke satelliet van Starlink weegt zo'n 227 kilogram. Het was de zwaarste lading ooit voor SpaceX.

SpaceX wil vanuit de ruimte een breedbandnetwerk lanceren, in concurrentie met bijvoorbeeld de start-up OneWeb - die wordt gesteund door Airbus - of het Kuiper-project van Amazon. Voorlopig heeft Starlink alleen in de VS de toestemming om internet aan te bieden.

Vanaf ongeveer 800 satellieten kan het netwerk operationeel worden, verwacht Musk. Daarvoor zijn dus nog ongeveer twaalf lanceringen nodig. 

Naar de maan

Met het aanbieden van breedbandinternet wil Musk geld in het laatje brengen dat nodig is om zijn grotere ruimteplannen te verwezenlijken. 

De flamboyante ondernemer mikt op een ruimtependel om het internationale ruimtestation ISS met de aarde te verbinden. En op een grote raket waarmee betalende ruimtetoeristen tegen 2023 een rondje rond de maan kunnen maken. Musk, die ook de topman van het autobedrijf Tesla is, wil een kolonie stichten op Mars.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud