Staking bij Brussels Airlines afgewend

Een toestel van Brussels Airlines op de luchthaven van Zaventem. ©REUTERS

Bij Brussels Airlines hebben vakbonden en directie donderdag een akkoord bereikt over werkdrukverlaging. Dat is vernomen van vakbondsman Filip Lemberechts (ACLVB). De onderhandelingen hebben maanden aangesleept.

Tegelijk is afgesproken dat voor de andere aspecten - seasonal crews en verloning - nog iets meer tijd nodig is om tot een akkoord te komen. De stakingsaanzegging werd ingetrokken, aldus Lemberechts in het VRT-radionieuws.

De onvrede bij de piloten van Brussels Airlines sleept al maanden aan. Midden mei legden ze zelfs twee dagen het werk neer, met meer dan 500 geschrapte vluchten tot gevolg. Eerdere voorstellen van de directie werden tot tweemaal toe door de piloten verworpen.

Deze keer zullen de voorstellen niet ter stemming worden voorgelegd, aldus Lemberechts. Maar hij maakt zich sterk dat aan één van de belangrijkste verzuchtingen van de piloten - de moeilijke balans tussen werk en privé - wordt tegemoetgekomen. 'Het gaat om meer dan twintig maatregelen waarvoor de directie zich engageerde. Concreet komt het neer op extra rustdagen en minder zware vliegritmes. De maatregelen zullen vanaf 2019 zichtbaar zijn en progressief uitbreiden.'

30 november

Donderdag werd door de sociale partners een bedrijfsakkoord getekend, dat nog in cao's moet worden gegoten.

Over de andere aspecten - seasonal crews (die meer werken in drukke zomermaanden en minder in wintermaanden, red.) en het financiële aspect - is er nog geen akkoord. Wel is de afspraak gemaakt dat dit tegen uiterlijk 30 november moet geregeld zijn. Om die onderhandelingen sereen te laten verlopen, werd de stakingsaanzegging ingetrokken, luidt het nog.

'We zijn blij dat we na een lange periode van onderhandelingen tot een constructief akkoord zijn gekomen. We zijn vol vertrouwen dat we de details van dit seizoensconcept binnenkort kunnen finaliseren, samen met onze sociale partners', zegt Brussels Airlines donderdagavond in een persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content