Staking op Brussels Airport treft duizenden reizigers

Brussels Airlines raadt zijn passagiers aan enkel handbagage mee te brengen. Daardoor herschikken passagiers in laatste instantie voor de check-in hun bagage. ©BELGAONTHESPOT

10.000 reizigers op Brussels Airport ondervinden last van een staking bij de bagageafhandelaar Swissport. Brussels Airlines riep passagiers op vandaag enkel met handbagage te reizen.

In de vertrekhal van de luchthaven herschikken reizigers in laatste instantie nog hun bagage.

'We wisten van niets, dus ze zijn in hun opzet geslaagd', stelt reiziger Patricia Raskens, die naar Rhodos trekt. 'Er is ons verteld dat de staking 24 uur zou duren, dus we hopen dat onze bagage zo snel mogelijk nadien toekomt. Wie ambeteren ze weer? De mensen die reizen natuurlijk.'

Zowat 200 vluchten en 10.000 reizigers zijn getroffen door de spontane staking bij de bagageafhandelaar Swissport.


Enkel handbagage

Bij Brussels Airlines, de grootste klant van Swissport, lopen heel wat vluchten vertraging op. Sommige vluchten moeten zonder bagage vertrekken. Wie de komende uren vertrekt, neemt het best enkel handbagage mee.

Brussels Airlines - dat dezer dagen 80.000 passagiers per dag ontvangt - is niet de enige maatschappij die last heeft van de staking. Swissport behandelt zowat 60 procent van de vluchten op Zaventem. De afhandelaar zou dinsdag instaan voor 420 vluchten.

Op de website van Brussels Airport kunnen reizigers checken of Swissport hun bagage afhandelt. Het gaat onder meer om Alitalia, Air Canada, Delta Air Lines, Lufthansa en Thomas Cook.

Onderhandelingen

De staking begon bij de ochtendploeg van Swissport. 'Ze hing al maanden in de lucht', zegt ACV-vakbondsman Kurt Callaerts. 'De werkdruk is te hoog en het materieel is niet in orde. De directie steekt haar hoofd in het zand.'

Directie: 'Puur financiële kwestie'

De staking bij bagageafhandelaar Swissport heeft volgens de directie louter financiële motieven. Het personeel kreeg de voorbije jaren (van 2013 tot en met 2016) immers een premie van 190 euro, maar in de arbeidsovereenkomst voor 2017 is die niet inbegrepen. Dat zou tot de werkonderbreking hebben geleid.

Volgens een Swissport-woordvoerder ging de directie er tijdens het overleg van dinsdagochtend mee akkoord om de premie dit jaar opnieuw uit te reiken, 'maar dat werd tot onze verbazing door de vakbonden van tafel geveegd'. Volgens de woordvoerder eisen de bonden een veelvoud.

De directie zit nu samen met stakeholders om de situatie te bespreken, vooraleer ze het overleg met de vakbonden voortzet. Om 15 uur wordt een nieuwe poging ondernomen. Zolang het overleg loopt, gaat de staking voort.

Swissport voegt toe dat er maandag nog syndicaal overleg was, maar dat er toen op geen enkel moment sprake was van een staking. De bonden wijten de staking aan een te hoge werkdruk en slecht materieel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud