Staking op de luchthaven duurt zeker 'tot zondag 6 uur'

De staking bij Aviapartner treft vrijdag heel wat vluchten op Brussels Airport. ©BELGA

De vakbonden van Aviapartner hebben de voorstellen van de directie afgewezen. De staking van een deel van de bagageafhandelaars op Brussels Airport duurt daarom voort.

Zeker tot zondag 6 uur behandelt Aviapartner op Brussels Airport geen vluchten meer. Dat meldt Brussels Airport op zijn site nadat het daarover informatie kreeg van Aviapartner.  Zaterdag om 10 uur zitten bonden en directie weer aan de onderhandelingstafel. 'Aviapartner had in een eerste fase gecommuniceerd dat ze tot zaterdag 6 uuur geen vluchten meer zouden behandelen, en dat is nu met een dag verlengd', zegt Anke Fransen van Brussels Airport. 'Ik vermoed dat dit onherroepelijk is.'

Op de site van de luchthaven wordt opgelijst welke maatschappijen getroffen zijn. Wie met een van die maatschappijen vliegt, krijgt de raad niet naar Zaventem af te zakken en contact op te nemen met de maatschappij. Vandaag/vrijdag kan er nog geen bagage van geannuleerde vluchten opgehaald worden, meldt de luchthaven nog.

'Deze worden opgestuurd naar de bestemming. We raden daarom aan om op bestemming een bagageclaim in te dienen bij de lokale Lost and Found partner van de betreffende airline. Indien je beslist niet langer naar je bestemming te vliegen, kan je terecht bij de dienst Lost and Found 'Welcome services' op Brussels Airport.' Voor meer info verwijst de luchthaven door naar zijn website.

  Wie op Brussels Airport aankwam, kan evenmin al bagage ophalen. Passagiers kunnen een code ophalen die ze kunnen gebruiken om een bagageclaim in te dienen. Touroperator TUI Fly meldt vrijdagavond dat een deel van haar vluchten afgeleid wordt naar andere luchthavens in België en de buurlanden. Passagiers voor die vluchten worden met bussen vanuit Brussel naar de andere luchthavens gebracht. Diezelfde bussen brengen ook reizigers terug die naar België terugkeren. De betrokken reizigers worden gecontacteerd.

Aviapartner is een van de twee bedrijven die op de luchthaven onder meer instaan voor de bagage. Er werden al 200 vluchten geschrapt. 

Het personeel van Aviapartner is ontevreden over de arbeidsomstandigheden en protesteert tegen het feit dat de directie eerdere beloften niet nakwam. De vakbonden en de directie van het bedrijf zijn vrijdag om 10 uur begonnen aan overleg.  

33 klachten

De vakbonden bezorgden de directie donderdagavond een lijst met 33 punten rond onveilig materiaal, de onderbezetting van de werkvloer, het gebrek aan respect naar de werknemers toe en afspraken die niet nagekomen werden. Tijdens het overleg om 10 uur kwam op elke vraag een antwoord van de directie, maar die waren onbevredigend voor de vakbonden. 'Alle antwoorden gaan in de richting van hoe goed ze wel niet bezig zijn. Zij zien echt het probleem niet en we maken absoluut geen vorderingen', verklaart Langenus.

De luchthavenuitbater uitte eerder vrijdag al de vrees dat de actie tot zaterdagochtend zou kunnen duren. Maar de vakbonden noemden dat eerst voorbarig. Ze zeiden dat het wachten was op de uitkomst van het overleg. Volgens de luchthaven zou Aviapartner vrijdag geen bagage meer afhandelen.

Omleiden

'Dat is een beslissing van Aviapartner', zegt Anke Fransen, woordvoerder van de luchthaven. 'Wat de gevolgen daarvan zijn is nog niet duidelijk. Het is aan de luchtvaartmaatschappijen zelf om te beslissen of ze hun vlucht bijvoorbeeld omleiden of annuleren.' Aviapartner zelf reageert voorlopig niet. Bij de vakbonden luidt het echter dat voorbarig is om te stellen dat er tot 6.00 uur zaterdag geen vluchten meer zullen worden afgehandeld. 'Dat zal afhangen van de resultaten van het overleg', zo wordt daar meegedeeld.

TUI heeft drastische maatregelen genomen als gevolg van de staking bij de bagageafhandelaar Aviapartner op Brussels Airport. Het heeft de passagiers kregen donderdag een sms gestuurd dat hun vlucht elders vertrekt. De luchtvaartmaatschappij voorziet daarvoor transferbussen. ‘Twee langeafstands- en twee korteafstandsvluchten die vanop Brussels Airport vertrekken, gaan onze medewerkers zelf laden. We hadden er normaal elf vluchten deze ochtend. De zeven andere werden omgeleid naar Charleroi, Luik en één naar Rotterdam’, klinkt het bij TUI.

Overnachten

De staking van bagageafhandelaar Aviapartner heeft zichtbaar gevolgen in de vertrekhal van Brussels Airport. Het is koppen lopen en de reizigers staan aan te schuiven in lange wachtrijen in de zoektocht naar meer informatie.

Om het wachten wat draaglijker te maken werden al flesjes water uitgedeeld aan de wachtende reizigers. Sommigen zoeken een plek tegen de muur om te zitten of nog wat bij te slapen. Afgelopen nacht bracht een 300-tal passagiers de nacht door op de luchthaven omwille van de staking.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect