Staking Swissport duurt voort tot woensdagochtend

Brussels Airport schat dinsdagavond dat ongeveer 40 procent van de vluchten vertraging opliep door de staking. Zo'n 30.000 reizigers werden al getroffen. ©Photo News

Het voorakkoord dat de vakbonden van Swissport dinsdagavond met de directie bereikten moet nog aan de ochtendploeg worden voorgelegd.

Daardoor ziet het er naar uit dat de hinder op de luchthaven zeker nog woensdagochtend zal aanhouden. Het personeel van de bagage-afhandelaar Swissport legde dinsdagochtend het werk neer uit protest tegen de hoge werkdruk en het wegvallen van een premie. Dat leidde tot chaotische taferelen, waarbij 40 procent van de vluchten vertraging opliep en naar schatting 30.000 passagiers werden getroffen. 

In de loop van de dag werkten de bonden en de directie een voorakkoord uit, maar het valt nog af te wachten of het personeel daarmee instemt. Het voorstel moet eerst ook nog aan de ochtendploeg worden voorgelegd. 

Stevige basis vereist

De vakbonden willen een stevige basis voor de problemen die al maanden sudderen bij het personeel van Swissport en die dinsdag tot uitbarsting kwamen. Ondertussen duurt de staking op de luchthaven zeker voort. Dat betekent dat de hinder op de luchthaven zeker nog tot woensdagochtend zal aanhouden.

40%
Brussels Airport schat dinsdagavond dat ongeveer 40 procent van de vluchten vertraging opliep door de staking.

Duizenden stuks bagage bleven achter en zullen zo snel mogelijk nagestuurd worden.

De luchthaven blijft mensen daarom aanraden om indien mogelijk enkel met handbagage te reizen, uiteraard met respect voor de voorschriften inzake afmetingen en dergelijke.

Swissport behandelt circa 60 procent van de vluchten op Zaventem, onder meer van de maatschappijen Brussels Airlines, Alitalia, Air Canada, Delta Air Lines, Lufthansa en Thomas Cook.

Op vluchten die behandeld werden door Aviapartner, was er geen probleem voor de bagage.

Geen schadevergoeding

Reizigers die te maken hebben met een vertraagde vlucht door de staking van Swissport op Zaventem, kunnen geen vergoeding krijgen. Voor de luchtvaartmaatschappijen op Zaventem zoals Brussels Airlines, Alitalia, Air Canada, Delta Air Lines, Lufthansa of Thomas Cook is de staking bij een bagageafhandelaar immers een geval van overmacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud