Stakingen hakken in winst Ryanair

Ryanair-CEO Michael O'Leary heeft te kampen met stijgende kerosinekosten en stakingen. ©AFP

De budgetvlieger zal dit jaar minstens 12 procent minder winst boeken dan oorspronkelijk gepland.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair   denkt 1,1 tot 1,2 miljard euro winst te zullen maken, en geen 1,25 tot 1,35 miljard. Bovendien zegt het bedrijf dat de kans bestaat dat de winstverwachtingen de komende maanden nog verlaagd worden. Nadat het nieuws bekend was geraakt, daalde het aandeel met 12 procent in waarde.

Stakingen

De oorzaak van de problemen zijn stijgende brandstofkosten, maar vooral de stakingen van de afgelopen maanden treffen Ryanair hard. Daardoor waren er minder passagiers, moest Ryanair schadevergoedingen betalen en vluchten annuleren en omboeken.

Bovendien lijken veel klanten het vertrouwen in Ryanair te verliezen. Het bedrijf geeft aan dat er in het derde kwartaal minder boekingen zijn dan verwacht. 'In de herfstvakantie en rond Kerstmis zijn de boekingen en de tarieven 'geaffecteerd'. 'Zeker in de vijf landen waar herhaaldelijk onnodige stakingen waren', schrijft het bedrijf.

Doordat Ryanair tarieven moet verlagen en de brandstofkosten zo'n 460 miljoen euro hoger zullen liggen dan vorig jaar, zal Ryanair extra vluchten schrappen in de kalme winterperiode. Door de geringere interesse zouden meer vluchten dan normaal te weinig winstgevend zijn.

Exit Eindhoven

De maatschappij zegt dat de capaciteit nog verder kan worden teruggedrongen. Zo zullen de komende winter geen vluchten meer uitgevoerd worden van en naar de Nederlandse luchthaven van Eindhoven. Bovendien sluit Ryanair niet uit dat er nog stakingsacties komen.

De piloten en het cabinepersoneel van Ryanair ruziën al maanden met de directie omdat veel personeelsleden vinden dat ze te weinig verdienen en in slechte omstandigheden moeten werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud