Advertentie

Stakingsdreiging bij Brussels Airport en Bpost

©BELGA

De christelijke vakbond heeft een stakingsaanzegging ingediend voor Brussels Airport, na het ontslag van twee werknemers van de luchthaveninspectie. Ook bij Bpost rommelt het

Voorlopig is ACV Transcom de enige vakbond die een stakingsaanzegging heeft ingediend bij Brussels Airport, 'maar wij vertegenwoordigen meer dan dan de helft van het personeel', aldus secretaris Kurt Callaerts. De stakingsaanzegging verstrijkt volgende week donderdag, maar als er tijdens de periode geen akkoord gevonden wordt met het management is het nog niet zeker dat er een algemene staking komt, dat kunnen ook prikacties zijn.

'Nieuw beveiligingssysteem werkt niet naar behoren'

Het ontslag van twee leden van de luchthaveninspectie was voor de vakbondsman de 'spreekwoordelijke druppel', want de problemen bij die dienst zijn niet nieuw en de directie doet er niks aan, luidt het. 'Het aantal jobs wordt verminderd zonder enige uitleg, het nieuwe beveiligingssysteem dat werd ingevoerd na de diamantroof werkt niet naar behoren, de opleiding van het personeel is gebrekkig'.

  1. Het aantal jobs wordt verminderd zonder enige uitleg.

  2. Het nieuwe beveiligingssysteem dat werd ingevoerd na de diamantroof werkt niet naar behoren.

  3. De opleiding van het personeel is gebrekkig.

De luchthaveninspectie die een onderdeel is van Brussels Airport, mag niet verward worden met de controle van passagiers en bagage die door G4S, een privé-bedrijf, wordt uitgevoerd. De inspectiedienst ziet toe op de veiligheid van de operaties en bewaakt ook de perimeter, de buitengrenzen van de luchthaven, zeg maar.

Het betekent wel dat de dienst cruciaal is voor de werking van de luchthaven en als die staakt, ligt de luchthaven dus plat. 'Maar we hopen dat de directie nu wel wil praten, staken is voor ons het laatste middel', aldus Callaerts.

Het ontslag van twee medewerkers van de luchthaveninspectie volgt op een incident vorige zondag, waarbij een indringer op het tarmac is terechtgekomen. De twee operatoren van de controlezaal van de luchthaven hebben herhaaldelijk verschillende alarmsignalen genegeerd, aldus de directie van Brussels Airport Company.  De persoon zou uiteindelijk wel zijn opgepakt. Meer details zijn voorlopig niet bekend. 

"Brussels Airport investeerde een tijd geleden in een hoogstaand en performant beveiligingssysteem, die door operatoren van de luchthaveninspectie wordt bediend. Dit systeem werkt efficiënt en is erkend door de bevoegde autoriteiten", argumenteert het bedrijf, dat benadrukt dat het om een zwaar incident gaat. "De basistaak die de operatoren moesten vervullen, werd niet opgenomen". Het bedrijf gaat de komende uren en dagen overleggen met de vakbonden. 

Bpost

Bij Bpost heeft de Franstalige christelijke vakbond CSC-Transcom donderdagvoormiddag ook een aanzegging ingediend die meteen 'alle acties die ongetwijfeld zullen gevoerd worden' dekt. De vakbond boycot eveneens 'tot nader order' alle vergaderingen die gepland waren met de directie. Dat zegt André Blaise, secretaris van de CSC-Transcom.

3.500
Het plan Alpha neemt 3.500 ondersteunende functies bij Bpost onder de loep.

Eerder al dienden de liberale en socialistische vakbonden een stakingsaanzegging in. In directiekringen is te horen dat men niet onmiddellijk voor een algemene staking vreest, 'de aanzegging is eerder bedoeld om lokale acties af te dekken', is te horen. 'Maar het is duidelijk dat de nervositeit bij de vakbonden is toegenomen', wordt toegegeven.

'Te veel is te veel', luidt de uitleg van de CSC. De vakbond tilt zwaar aan de bespreking van het plan Alpha dat 3.500 ondersteunende functies bij het bedrijf onder de loepe neemt en dat volgens Blaise zou kunnen leiden tot het schrappen van 'honderden banen' en bovendien tot een groot aantal naakte ontslagen. Dat laatste zou nieuw zijn bij Bpost.

De directie zei eerder al dat Alpha enkel bedoeld is om de efficiëntie van de centrale diensten te onderzoeken. Er is hoegenaamd geen cijfer vooraf vastgelegd over het aantal functies of jobs dat zou moeten verdwijnen, is te horen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud