Stakingsdreiging bij zusterbedrijven Brussels Airlines

©rv

De sociale spanning stijgt bij de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa en haar lagekostendivisie Eurowings, waartoe Brussels Airlines behoort. De Duitse vakbond Ufo kondigt stakingen aan bij het cabinepersoneel.

De vakbond en Lufthansa  liggen al enige jaren af en aan in de clinch over de verloning van het cabinepersoneel. De onderhandelingen voor drie personeelscategorieĆ«n, Lufthansa, Eurowings en Germanwings, slepen aan. Germanwings werd, net als Brussels Airlines, overgenomen door Lufthansa en bij de lagekostendivisie Eurowings ondergebracht.

Ufo, dat naar eigen zeggen 30.000 cabinepersoneelsleden vertegenwoordigt, wil dat het verloningsbeleid concernbreed wordt vastgesteld en eist van de directie snel boter bij de vis. 'We hebben te lang de vreedzame weg bewandeld', zegt de bond in een open brief. Lufthansa gaf begin deze week aan dat bijkomende besparingen op komst zijn bij Eurowings.

Stemming

In maart had de vakbond al aangekondigd te gaan staken in de zomer als er geen oplossing kwam. Daar heeft Lufthansa volgens de bond niet afdoende op gereageerd. Ufo organiseert daarom een stemming bij Eurowings en Germanwings. Het cabinepersoneel mag zich 'zo snel mogelijk' uitspreken over acties. Volgens de vakbond kan dat al in de belangrijke vakantiemaand juli tot stakingen leiden.

Voor het cabinepersoneel dat onder het Lufthansa-statuut valt, duurt het nog enkele weken voor dat zover is, omdat het sociaal overleg daar officieel nog loopt. Pas als die formele hobbel is genomen kan Ufo ook voor Lufthansa concrete stakingsplannen naar buiten brengen.

Maandag staat een bijzondere ondernemingsraad bij Brussels Airlines op het programma.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud