Swissport België vraagt faillissement aan, 1.500 banen op de tocht

Brussels Airlines was de belangrijkste klant van Swissport Belgium. Maar de coronacrisis doet de luchtvaartmaatschappij pijn. ©BELGA

De afhandelaar Swissport België vraagt maandag het faillissement aan. 1.500 mensen dreigen hun job te verliezen.

Dat heeft het bedrijf maandag meegedeeld. Dinsdag wordt een curator aangesteld. 

Swissport is de grootste bagageafhandelaar op Brussels Airport. Zijn belangrijkste klant is Brussels Airlines. De grondafhandelingsdienst en de schoonmaaktak stellen 1.469 vaak laaggeschoolde arbeiders tewerk. Zij dreigen hun job te verliezen. De vrachtafdeling in Zaventem en Luik, waar bijna 500 mensen werken, is niet getroffen door het faillissement.

1.469
jobverlies
1.469 personeelsleden van Swissport Belgium dreigen hun job te verliezen.

'We hebben alle mogelijke scenario’s onderzocht om onze grondafhandelings- en schoonmaakdiensten op Brussels Airport een duurzame toekomst te bieden', zegt Thierry Miremont, CEO van Swissport België, in een persbericht. 'Helaas konden de voorwaarden om ons transformatieplan te financieren in deze bijzonder moeilijke periode voor de luchtvaartsector niet worden ingevuld.' 

Moeilijkheden

Swissport Belgium verkeert al langer in financiële moeilijkheden. Het bedrijf zag zijn inkomsten razendsnel opdrogen sinds Brussels Airlines zijn aanbod midden maart stopzette door de coronacrisis. Een reddingsboei van het Zwitserse moederhuis redde de Belgische tak kort nadien van het bankroet.

Na jaren financiële steun geven aan onze verlieslatende Belgische grondafhandelingsdiensten en na verschillende mislukte pogingen om de business om te keren, moeten we vaststellen dat er geen leefbare opties en geen positieve vooruitzichten aan de horizon waren.
Eric Born
CEO Swissport

Swissport stelde daarop een nieuwe CEO aan, vroeg staatssteun aan de Belgische regering en probeerde tevergeefs over het verlieslatende contract met Brussels Airlines te heronderhandelen. Dat de Belgische luchtvaartmaatschappij zijn activiteiten een kwart zal inkrimpen, maakte een herstructurering bij Swissport onvermijdelijk. 

Maar uiteindelijk besliste het moederbedrijf Swissport, dat zelf ook op zoek moet naar vers geld, zijn Belgische tak volledig te laten vallen. 'Na jaren financiële steun geven aan onze verlieslatende Belgische grondafhandelingsdiensten en na verschillende mislukte pogingen om de business om te keren, moeten we vaststellen dat er geen leefbare opties en geen positieve vooruitzichten aan de horizon waren', stelt Swissport-CEO Eric Born in een persbericht.

Noodplan

Brussels Airlines zal na het faillissement van zijn partner Swissport een noodplan op poten zetten om de herneming van de vluchten vanaf 15 juni te verzekeren. Dat zegt woordvoerster Kim Daenen.

Brussels Airlines was de belangrijkste klant van Swissport België. Hoe de maatschappij het wegvallen van Swissport zal opvangen, is niet duidelijk. Maar de maatschappij denkt dus wel nog zoals gepland op 15 juni de vluchten te kunnen hervatten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud