Test Aankoop start groepsvordering tegen Ryanair

Test Aankoop start een groepsvordering tegen de lagekostenmaatschappij Ryanair. ©ONLY FRANCE

De consumentenorganisatie wil extra compensaties voor de reizigers die vorig jaar getroffen werden door stakingen bij de Ierse lagekostenmaatschappij.

Test Aankoop wil een schadevergoeding verkrijgen voor de naar schatting 40.000 reizigers die vorige zomer hinder ondervonden van de verschillende stakingen bij het Ryanair-personeel op de luchthavens van Zaventem en Charleroi. De consumentenorganisatie meent dat ze samen recht hebben op minstens 16 miljoen euro.

De reizigers hebben recht op compensatie, want het was een staking van het eigen personeel. Het was dus geen overmacht.
Simon November
Woordvoerder Test Aankoop

Volgens de organisatie hebben de reizigers die getroffen werden door de vier stakingsdagen van Ryanair-werknemers in België (op 25 en 26 juli, 10 augustus en 28 september), recht op een extra compensatie boven op de terugbetaling van hun ticket of hun herboeking. Die compensatie, een Europese regel, bedraagt 250 tot 600 euro, afhankelijk van de afstand van de vlucht.

Ryanair weigert die te betalen. Volgens de luchtmaatschappij hebben de reizigers er geen recht op omdat de stakingen buiten de wil van de luchtvaartmaatschappij om plaatsvonden.

'Geen overmacht'

Die redenering betwist Test Aankoop. 'De reizigers hebben recht op compensatie, want het was een staking van het eigen personeel. Het was dus geen overmacht', zegt woordvoerder Simon November. 'Er is ook Europese rechtspraak die dat ondersteunt. Die zegt trouwens dat zelfs een wilde staking geen overmacht is.'

Test Aankoop had na de stakingen al een veertigtal dossiers voor de rechter gebracht in Zaventem en Charleroi, in de hoop dat snel een uitspraak zou volgen. Het dacht voor de overige passagiers een gelijkaardige regeling te verkrijgen bij Ryanair.

Maar in Zaventem verklaarde de rechter zich onbevoegd en in Charleroi loopt de procedure nog. Daarom start Test Aankoop nu toch een groepsprocedure op bij de Franstalige ondernemingsrechtbank van Brussel. Anders dreigde de verjaring, een jaar na de eerste stakingsdag.

De rechter moet eerst beslissen of de zaak van Test Aankoop ontvankelijk is. De verwachting is dat de procedure minstens een jaar zal duren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud