Thomas Cook legt boeken neer: 600.000 reizigers stranden, 22.000 banen op de tocht

Britse vakantiegangers van Thomas Cook wachten tevergeefs op een terugvlucht in Palma de Mallorca. ©AFP

Thomas Cook is failliet. Dat meldt de Britse luchtvaartautoriteit.

Crisisoverleg met de regering, de voornaamste schuldeisers en de grootste aandeelhouder, het Chinese Fosun, heeft niets opgeleverd. Thomas Cook   legt de boeken neer en staakt per onmiddellijk alle activiteiten.

De Britse burgerluchtvaartautoriteit (CAA) meldt dat alle boekingen bij Thomas Cook, 'waaronder vluchten en vakanties', zijn geannuleerd.

Het 178 jaar oude Thomas Cook telt wereldwijd 22.000 medewerkers. 

'Het bestuur en ik betreuren enorm dat we niet slaagden in onze opzet', zegt CEO Peter Fankhauser in een verklaring. 'Ik wil excuses aanbieden aan onze miljoenen klanten en de duizenden medewerkers, leveranciers en partners die ons jarenlang hebben gesteund.'

Grootste repatriëring

De Britse regering heeft een plan klaar om de ruim 150.000 Britse toeristen terug te halen met andere luchtvaartmaatschappijen en toestellen van het Britse leger. Het gaat volgens de Britse openbare omroep BBC om de grootste repatriëring van Britten in vredestijd.

Thomas Cook ging onder meer gebukt onder een grote schuldenlast. Het bedrijf liet voor het weekend al weten dat het extra financiële middelen nodig heeft voor een reddingsplan. Het zou gaan om een lening van nog eens 200 miljoen pond (227 miljoen euro), naast het reddingsplan van 900 miljoen pond dat vorige maand werd afgesloten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud