Advertentie
Advertentie

Thomas Cook maakt weer winst

CEO Harriet Green ©REUTERS

Thomas Cook Group, de op een na grootste touroperator van Europa, heeft het voorbije kwartaal eindelijk weer winst gemaakt. Maar dat belet topvrouw Harriet Green niet de saneringsambities nog wat te verhogen.

Het onderliggende operationele resultaat over de periode april-juni steeg van een verlies van 45 miljoen pond naar een winst van één miljoen pond, zo meldt de Europese nummer twee. Zoals gebruikelijk moet het laatste kwartaal, de volle zomer, het boekjaar nog goedmaken. Want na negen maanden staat er nog 197 miljoen pond verlies op de teller, al is dat een verbetering met 104 miljoen pond.

Vorig jaar bijna op apegapen, oogt de financiële toestand van Thomas Cook steeds frisser. Op een jaar tijd werd de nettoschuld meer dan gehalveerd tot 452 miljoen pond en ging de kredietwaardigheid van de groep omhoog. CEO Green trekt tegelijkertijd de ambitie om voor 390 miljoen pond besparingen en extra inkomsten te vinden tegen einde 2015, op met 10 miljoen. 

Op het operationele vlak heeft de touroperator ook een gunstig kwartaal achter de rug. Op 30 juni moest nog maar 15 procent van het geplande aanbod (hotelkamers, maar vooral vliegtuigstoelen) verkocht worden, dat is 9 procent minder dan vorig jaar. Dat is zowel het gevolg van een gestegen verkoop als van het terugschroeven van de capaciteit. Dat krikt uiteraard de marges op.

Maar Harriet Green wil niet op haar lauweren rusten: 'Dit is slechts een begin. Thomas Cook heeft een enorm potentieel en dat benutten blijft onze eerste prioriteit. We willen onze aandeelhouders nog veel meer te bezorgen', stelt ze in een persbericht. Het aandeel is op één jaar ruim 10 keer duurder geworden, maar dat is nog altijd maar de helft van wat het in 2007 waard was. 

België

Thomas Cook België maakt geen aparte cijfers bekend. Vorig CEO Geert De Caluwe zei in april dat de Belgische activiteiten dit boekjaar tot 30 september hun winst zouden verdubbelen tot circa 28 miljoen euro. TC België kende het voorbije anderhalf jaar een zachte sanering waardoor een kleine 100 jobs sneuvelden. België wordt nu geleid door het duo Marco Ferber en Jan Dekeyser.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud