Thomas Cook (Neckermann) heeft 1 miljard euro nodig

©REUTERS

De reisorganisatie Thomas Cook, in ons land vooral bekend van Neckermann, staat op omvallen. Er is dringend 1 miljard euro nodig.

Thomas Cook staat voor cruciale dagen. De oudste reisorganisatie ter wereld, opgericht in het Verenigd Koninkrijk in 1845, heeft deze week 1 miljard euro nodig om gered te worden. Maar het is niet zeker of het die vindt.

x6
Verlies
Het bedrijfsverlies van Thomas Cook verzesvoudigde in het eerste halfjaar tot 1,4 miljard pond.

Nochtans ligt al een tijdje een plan op tafel. Het Chinese Fosun, dat eigenaar is van Club Med en Cirque du Soleil, is bereid in de groep te investeren. Samen met de banken zou Fosun 900 miljoen pond (1 miljard euro) in het bedrijf stoppen. 

De huidige aandeelhouders zien daardoor hun investering grotendeels verdampen. Ook schuldeisers verliezen geld omdat hun schuld wordt omgezet in goedkope aandelen.

Hedgefondsen

En daar wringt het schoentje. Volgens het persagentschap Bloomberg zijn enkele hedgefondsen, waaronder Sona Asset Management and XAIA Investment, zich aan het wapenen om op een meeting deze week tegen de schuldherschikking te stemmen. Door de conversie van schuld naar aandelen verliezen ze hun verzekering tegen wanbetaling op de schulden en dat willen ze vermijden.

Wat als mijn reisbureau failliet gaat?

In België zijn reisbureaus verplicht zich te verzekeren tegen financiële problemen. Lees hier waar u als reiziger recht op heeft bij problemen.

De schuldeisers moeten op een vergadering woensdag laten weten of ze akkoord gaan met de schuldherschikking.

 

De groep lijdt onder de concurrentie van online boekingen, zoals Google Flight of booking.com, en onder lagere reisuitgaven door de brexitonzekerheid. De omzet dook in het eerste halfjaar met 6 procent omlaag naar 3 miljard pond. Het bedrijfsverlies verzesvoudigde tot 1,4 miljard, grotendeels door een waardevermindering van 1 miljard pond op het in 2007 overgenomen Britse Mytravel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud