Topman Air France-KLM stapt op na loonconflict met personeel

©REUTERS

Topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM verbond zijn lot aan een ultiem loonvoorstel. Maar het stakend personeel verwierp dat.

De stakingen bij luchtvaartmaatschappij Air France-KLM zorgen al weken voor afgelaste vluchten. De medewerkers van Air France vinden dat ze al tijden te weinig geld krijgen.

Het personeel eiste daarom een serieuze loonsverhoging van 5 procent in één keer. De top van Air France-KLM stelde een loonsverhoging van 2 procent in het verschiet voor dit jaar, gevolgd door een loonsverhoging met 5 procent gespreid over de volgende drie jaar.

Ultiem loonvoorstel

De vakbonden verwierpen eerder al de plannen van het bestuur van Air France voor een loonsverhoging in stappen. De luchtvaartmaatschappij trachtte de bonden te omzeilen door het loonvoorstel zelf aan de medewerkers voor te leggen. De topman verbond er zijn lot aan.

Maar dat draaide anders uit dan verwacht. In een elektronische stemming verwees 55,44 procent van het personeel van de luchtvaartmaatschappij dit ultieme loonplan naar de prullenmand.

Topman Jean-Marc Janaillac trok alleszins zijn conclusies. Hij legt zijn functie woensdag neer. De dagelijkse leiding van de luchtvaartcombinatie komt in handen van Franck Terner, die aan het hoofd stond van Air France.

Staking weegt op kwartaalresultaten

De staking bij Air France-KLM, die nu al een maand duurt, weegt ook zwaar op de kwartaalresultaten. De kwartaalresultaten, die eveneens vrijdag werden bekendgemaakt, vielen fors lager uit.

Kenners spraken zelfs van een winstalarm, omdat het grootste deel van de stakingskosten van tot nu toe 300 miljoen buiten het kwartaal vielen en dus later nog de kop opsteken. Ook wees Air France-KLM op de negatieve gevolgen van hogere brandstofprijzen en negatieve valuta-effecten.

Bonden zetten staking voort

De vakbonden behouden de geplande stakingsdagen volgende maandag en dinsdag 7 en 8 mei. Dat lieten ze al snel na het ontslag van Janaillac weten.

Deze overwinning bewijst dat we de echte barometer zijn van dit bedrijf.
Vakbondsman

De vakbonden voelen zich gesterkt nu de meerderheid van het personeel het loonvoorstel wegstemde. 'Deze overwinning bewijst dat we de echte barometer zijn van dit bedrijf,' zei Christophe Malloggi van Force ouvrière.

De Franse pilotenvakbond SNPL 'betreurt' het besluit van Janaillac en noemde hem een 'goede topman'.  De Nederlandse pilotenbond VNV benadrukte dat het per definitie fout is om als werkgever de bonden te passeren. 'Het is te hopen dat er nu een nieuwe topman komt bij Air France-KLM die zich dat wel realiseert.'

De Franse premier Edouard Philippe waarschuwde eerder dat Air France-KLM een turbulente tijd tegemoet gaan bij een vertrek van Janaillac.  Philippe sprak desondanks van 'een moedige positie' van de topman.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud